Nem jön Pécsre a Seuso-kiállítás

Nem jön Pécsre a Seuso-kiállítás

Belföldi hírek - szerző: HH

Háromszáz millió forintból utazza körbe az országot a Seuso-kincsek vándorkiállítása. Míg a Magyar Nemzet úgy véli azért, mert nem lettek kész a végleges helynek szánt szuperbiztos vitrinek, az LMP szerint ez csak a kampány része.

 

Az egykori Pannonia provincia területén, a mai Polgárdi közelében talált 1600 éves, ókori római korból származó 14 ezüstedény és egy rézüst a hetvenes években került elő, majd illegális úton kijutott az országból. Első, bizonytalan tulajdonjogú darabjait 2014-ben vásárolták vissza több mint 4,5 milliárd forintért, a maradékot pedig idén nyáron vették meg 8,6 milliárdért – egész pontosan kompenzációs díjat kellett fizetni az őrzésért -, idáig a parlamentben volt megtekinthető.

 

TUDTA? A kincs a nevét az egyik aranyozott ezüsttál latin nyelvű verses feliratában megnevezett gazdag hadúr, tartományi főtisztviselőről Seuso-ról kapta.

A műkincsek vándorkiállításainak Kaposvár, Kecskemét, Miskolc, Nyíregyház, Székesfehérvár és Zalaegerszeg ad otthont. Az általános és középfokú iskolák, valamint a gyógypedagógiai és konduktív pedagógiai nevelési-oktatási intézmények tanulói kísérővel az iskola által szervezett csoportos utazás keretében díjmentes vasúti utazás igénybevételével látogathatják meg a helyszíneket.