Tömegszerencsétlenség és fegyveres összetűzés volt Pécsen – GALÉRIA

Baranya - szerző: HH/OKF

A fegyveres összetűzések során jelentkező polgári védelmi és tűzoltási feladatokat gyakorlására került sor ma Pécsett a Rét utcában és a Köztársaság tér környékén. 

 

 

A gyakorlat célja az volt, hogy a résztvevők jártasságot szerezzenek egy esetleges fegyveres összetűzés során jelentkező feladatok végrehajtásában. Az eseményen közösségi szolgálatos diákok, polgárőrök és a Mecsek Mentőcsoport tagjai is részt vettek, mindannyian jelentős szerepet vállaltak a gyakorlat lebonyolításában. Az alapszituáció szerint, egy bűnözőt keresett nagy erőkkel a rendőrség.

 

Az utcák átkutatásával kezdődött meg a tényleges gyakorlat. A felderítési feladatokat földön a rendőrség, levegőben pedig a polgárőrség végezte. A bűnöző menekülés közben beszaladt egy középiskolába, ahol felgyújtotta az épület egyik tantermét. Az épületből kiáramló tömegből a rendőrség munkatársai emelték ki a keresett személyt.

 

Menekülés közben több diák is megsérült, az ő ellátásukat a Mecsek Mentőcsoport erre szakosodott tagjai végezték el a helyszínen. Időközben megérkeztek a hivatásos tűzoltók is, akik megfékezték a lángokat, két diákot pedig magasból mentő segítségével hoztak le a földszintre. További eltűnt személy is volt még az iskolában, az ő keresésére kutyás egységet emeltek a magasba. Mészáros Hajnalka, és kutyája Flash egy kiépített kötélpályán jutott fel az emeleti ablakig, majd az épületben megkeresték az elveszett diákot.

 

A gyakorlattal egy időben zajlott a Pécsi Tudományegyetem Egészségügyi Kar Sürgősségi Ellátási és Egészségpedagógiai Intézete által szervezett Pécsi Sürgősségi napok. A gyakorlati elemek bemutatásához kapcsolódóan lakosságriasztási feladatok végrehajtására is sor került. Motoros szirénákkal morgató próbákat tartottak Pécs egyes részein, valamint az úgynevezett Kabóca mobil lakosságriasztó eszközt is működésbe hozták. A gyakorlat részmozzanataként a lakosság elzárkóztatási feladataira is sor került.

 

A XII. Pécsi Sürgősségi Napok keretében szimulált káresemény forgatókönyve szerint a 6. számú főúton Szigetvár irányába közlekedő tartálykocsi vezetője a Rét utca és a 6-os út kereszteződésében ismeretlen okból a szemben szabályosan közlekedő helyijáratú busszal frontálisan ütközik. A káresemény felszámolása során a helyszíni teendők mellett a sérültek ellátása a későbbiekben intézményi szinten is nyomon követhető lesz, hiszen a sérültek ellátása a PTE Klinikai Központ Sürgősségi Betegellátó Osztályán folytatódik.

 

A rendezvény célja az egyes rendvédelmi- és társszervek közötti együttműködés, közös gyakorlás lehetőségének megteremtése. Az esemény során videó dokumentáció is készül, melynek segítségével további cél a rendezvényt követően az ellátás kiértékelése, és oktatási anyag készítése.

 

 

 

 

 

 fotók: Katasztrófavédelem, dr. Kasza Anett