Jövőre kötelező lesz az e-segélyhívó az autókba

Technológia - szerző: HH

Október elsejétől új szabályozást lépett életbe a mobilszolgáltatók számára az autós e-segélyhívásokra vonatkozóan, mely a gyors elsősegélynyújtást teszi lehetővé – közölte A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH). Ennek megfelelően jövőre mindenkinek elérhetővé kell tenni az e-segélyhívást az autókban.

 

Vasárnap lépett életbe az autókba beépített automata e-segélyhívókra vonatkozó szabályozás. Ez uniószerte egységesen lehetőséget ad az e-segélyhívók jelzéseinek továbbítására a mobiltelefon-hálózatokban, valamint fogadásukra is a 112-es számon hívható Egységes Segélyhívó Rendszerben – írta a hatóság. A rendszer beszerelését az Európai Parlament teszi kötelezővé 2018 márciusa után minden új személy-, illetve kisteherautóba.

 

A készülék egy baleset esetén automatikusan küld vészjelzést a 112-es számra, melyből amellett, hogy hol történt a szerencsétlenség kiderül az is, milyen üzemanyagot használ a jármű. A törvényhozók azt remélik, felére csökken a mentés megkezdésének reakcióideje. Arról nem szólnak, hogy az egyébként beavatkozást nem igénylő ütközésekhez feleslegesen indított mentők és tűzoltók mennyi erőforrást fognak ok nélkül felhasználni, illetve a felesleges riasztásokat miként, milyen gyorsan, várhatóan mekkora arányban fogják kiszűrni.