Mélyponton volt tavaly a harkányi bűncselekmények száma

Helyi - szerző: HH

A Harkányban ismertté vált bűncselekmények száma tavaly 70-re csökkent a 2015-ben regisztrált 76-ról, ezzel hétéves minimumot érve el – jelezte Kondor Attila alezredes.

 

A közterületeken folyamatos rendőri jelenlétért felelős Harkányi Rendőrőrs megbízott vezetője rámutatott, a közterületen elkövetett bűncselekmények száma szinte ugyanúgy alakult, mint 2015-ben. A területre vetített nyomozási eredményesség 93,6 százalékos.

 

A Siklósi Rendőrkapitányság teljes területén tavaly összességében is az elmúlt hét év legkevesebb, 901 bűncselekményét regisztrálták, míg korábban 938 bűncselekmény bált ismertté. Az ilyen jellegű statisztikát az észlelt cselekmények minősítése is nagymértékben befolyásolja.

 

Harmati Béla ezredes, a Siklósi Rendőrkapitányság vezetője az elmúlt évet érintő beszámolója alkalmával összefoglalta, a 93 településen tevékenykedő kapitányságtól a 110 kilométeres határsáv őrizete nagy erőket von el. Harkány állománya a járőrszolgálat mellett hamarosan egy további körzeti megbízottal is bővül.

 

Harkányban lopások adták a legtöbb munkát a rendőröknek; tavaly 26 esetben, míg a második vezető szám a 2010-ben elért és 18 esetszámmal csúcsot tartó lakásbetörések, tavaly mindössze nyolc esete. Testi sértés 4, garázdaság miatt 3 esetben kellett intézkedni.

 

Dakos József dandártábornok, a Baranya Megyei Rendőr-főkapitányság vezetője elmondta, hogy a tavalyi évben mindössze 15 migránst regisztráltak a megyében. Idén május 6-ig egy sem érkezett, majd szeptemberig ez a szám 168-ra emelkedett. Rámutatott, Baranyában az ismertté vált bűncselekmények száma 7000 alatt van, a nyomozási eredményesség 62,5 százalék.

 

A megyei főrendőr a szeptemberig terjedő időszakra mutatva jelezte: Harkányban 59 bűncselekményt rögzítettek, ebből közterületen 24-et követtek el. Kiemelte az ittas járművezetőkkel szembeni intézkedések számát, mely jelentősen nőtt az elmúlt évekhez képest.

 

Baksai Tamás a legutóbbi képviselő-testületi ülésen a közbiztonságot érintve azt jelezte: pénzhiány miatt nem kezdte meg működését a polgárőrség, illetve ugyanezt az okot jelölte meg közterületi kamerarendszer működtetésének hiányában. Dakos szerint a polgárőrség felállítása – mely Harkányban a bejegyzési szakaszban állt meg – városunkban is indokolt lenne és nem minden esetben pénz kérdése, a kamerarendszer tekintetében pedig célszerű figyelni a pályázatokat. Példaként említette Mohácsot, ahol a megye legmodernebb közkamera-rendszerét üzemeltetik.

 

Évek óta nem volt halálos baleset

 

Harkány területén összesen 33 balesetet jelentettek 2016-ban, mely mindössze két esetben volt súlyos kimenetelű – ezek mindegyike az 58-as számú főút elkerülő szakaszán történt. Könnyű sérüléssel hét járt, míg sérülés nélkül 24 baleset történt. A legtöbb – összesen hat – szerencsétlenség a Kossuth utcán történt 2016-ban, ám minden esetben sérülés nélkül végződött.

 

A növekvő tendenciára mutatva – mely szerint 2014-ben 25, 2015-ben pedig 31 baleset volt a városban – a 2017-es valamint későbbi évekre vonatkozóan célként lett megfogalmazva ezek számának csökkentése.