Most a felnőttek tanultak játszani a gyerekektől

Baranya - szerző: HH

Játékmesterek tanították játszani a felnőtteket Drávaszabolcson, a Kisgyermekkori nevelés támogatására irányuló projekt workshopján. A program célja a hátrányos helyzetű gyermekek tehetséggondozása, a drávaszabolcsi minta akár országos szinten való megismertetése.

 

 

Baranya mellett a környező megyékből is érkeztek óvodapedagógusok, óvodavezetők Drávaszabolcsra; az EFOP 3.1.1 pályázat állomásán a Dráva Kincse Óvoda Tehetségpont programját ismerhették meg, lehetőséget teremtve arra, hogy intézményeikben is adoptálják azt.

 

A program bázisa, az 50 gyermeket fogadó Dráva Kincse Óvoda 2013 óta van a tehetségeket gondozó intézménnyé nyilvántartva, kiválóan akkreditált tehetségponttá pedig 2015-ben lépett elő.

 

Mindennapi munkánk során a tehetséges, ígéretes gyerekek műhelyfoglalkozásokon vesznek részt, az ott kijelölt játékmesterek pedig a tanultakat átadják társaiknak – most pedig a felnőtteknek – mondta Bátkiné Mészáros Viktória. A drávaszabolcsi óvoda vezetője hozzátette: a tehetségfoglalkozások olyan gondolkodásra késztető kérdések köré épülnek, ami például a játék jellegére, annak során követendő jó és rossz stratégiákra, vagy annak továbbfejlesztésére vonatkozik. A játékmesterek most a felnőtteket oktatják, így szemléltetve a program egyik legfontosabb elemét.

 

Az EFOP 3.1.1 keretén belül az országban háromezer óvodapedagógus képzése kezdődött meg, mely tematikák egyike a hátrányos helyzetű gyermekek oktatásának tehetséggondozása és annak pedagógiai programba való beépítése – emlékeztetett Szentgáli Viola. A témavezető rámutatott, a drávaszabolcsi óvoda ennek professzionális mintája. Most egyebek mellett azt is megfigyelik, miként helyezi a gyermekeket egy óvoda a tehetséggé válás útjára – és milyen szerepet töltenek be  az óvodapedagógusok ebben a munkában.