Jobb ha tudja, 13 százalékkal keres többet

Gazdaság - szerző: HH/MTI

A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) csütörtökön tette közzé az augusztusi béradatokat, amelyek szerint a bruttó átlagkereset 13,2 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit.

 

Az augusztusiban szerepet játszott a jutalmak és prémiumok, valamint más egyszeri kifizetések 31,0 százalékos növekedése, ezektől megtisztítva 12,4 százalékos volt a keresetek átlagos emelkedése. A bruttó átlagkereset 292.400 forint volt.

 

Virovácz Péter, az ING elemzője úgy fogalmazott: a béradat minimális pozitív meglepetést okozott az elemzői konszenzushoz mérve, és további mérsékelt gyorsulást mutat az előző havi adathoz képest. A béremelkedést a rendszeres bérek növekedése húzta, de a nem havi rendszerességű juttatások is kiemelkedően nőttek. Ennek oka az állami szférában megfigyelt 82 százalékos emelkedés az előző évi kifizetésekhez képest. Vélhetően utólagos bérrendezések állnak a háttérben – jegyezte meg.

 

Horváth András, a Takarékbank elemzője szerint a várakozásokkal közel megegyező, 13,2 százalékos bruttó bérnövekedés a képzett munkaerő egyre fokozottabb hiánya, a bérmegállapodások és a költségvetési életpályák hatása is.

 

Banai Péter, az államháztartásért felelős államtitkár korábbi értékelése szerint mindezek mellé a tervezett 1,6 százalékos helyett 0,4 százalékra teljesült az infláció, miközben a GDP 1,6 százalékban teljesült.