Speciális mentési feladatokhoz felkészített táskák kerülnek a tűzoltókocsikba

Baranya - szerző: KT

Meg tudtuk mutatni, hogy Baranya megyében nem csak a kötelezően előírt feladatokat hajtjuk végre, hanem több területen is új, innovatív dolgokat is viszünk a rendszerbe – mondta Mácsai Antal, a Baranya Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság első embere.

 

 

A megyei vezető ezt a pénteki, október 23-a alkalmából tartott ünnepség alkalmával arra mutatva jegyezte meg, hogy az igazgatóság állománya nemrég beszámolt a főigazgató és az országos parancsnokság előtt tevékenységükről, aki méltányolta azt.

 

Mint Mácsai Antal mondta, a megyében több területen is igyekeznek példát mutatni, melyek közül az egyik a tudományegyetemmel való együttműködés. Ennek keretében a Katasztrófavédelem több munkatársa részt vett a Disaster Medic elnevezésű, különleges mentési feladatokat tartalmazó képzésben – melyet az egyetemen is tanító, baranyai tűzoltó tiszt dolgozott ki. Az ő munkájukat segítendő eszközökkel felszerelt táskát Nagy Csaba, a Baranya Megyei Közgyűlés elnöke és dr. Göndöc András baranyai főjegyző adta át a megyei igazgatónak.

 

Országosan egyedülálló módon először Baranyában kerül a tűzoltóautókba az újonnan összeállított orvosi csomag, amit azon tűzoltók fognak használni, akik elvégezték a Katasztrófavédelmi Oktatási Központ és a Pécsi Tudományegyetem Műveleti Medicina Tanszék speciális képzését. A tanfolyamnak köszönhetően a tűzoltók hatékonyabbak lesznek az elsősegélynyújtásban, valamint gyorsan, eredményesen tudnak segíteni bajba jutott társaikon.

 

Az ünnepségen több siklósi tűzoltó eredményes munkáját is elismerték.