Megérkezett az influenza elleni oltás, érdemes idejében beadatni

Helyi - szerző: KT

A harkányi rendelőkbe is megérkezett az influenza elleni védőoltás – közölte dr. Ivánfi Judit. Mint jelezte, kétszáz adag vakcina áll a díjmentes ellátásra jogosultak rendelkezésére.

 

 

Jellemzően jóval kevesebben veszik igénybe az oltást, mint az arra díjmentesen jogosultak köre, ám ha az igényelt kétszáz adag nem lenne elegendő, további rendeléseket adnak le – közölte a háziorvos.

 

A védőoltást díjmentesen biztosítják a 60 év felettiek számára egészségügyi állapotuktól függetlenül, krónikus légzőszervi – például asztmában -, szív- és érrendszeri betegségben szenvedők, veleszületett vagy betegség miatt szerzett immunhiányos állapotban szenvedők, krónikus máj- és vesebetegek, várandós nők, egészségügyi dolgozók, ápolást, gondozást nyújtó intézményekben ápolt személyek, sertés-baromfi telepen dolgozók, migránsokkal foglalkozók, cukorbetegek és egyéb anyagcsere betegségben szenvedők részére is.

 

Aki nem tartozik a kedvezményezettek körébe és be szeretné magát oltatni, a háziorvosánál írathatja fel a vakcinát, amit gyógyszertárban válthat ki. Mint a harkányi patikában közölték, a vakcina ára 2500 forint körül alakul.

 

Még nincs járvány

 

A védőoltás a beadása után két héttel már védetté tesz az influenza ellen. A védettség természetesen nem százszázalékos, de súlyos influenzája semmiképp nem lesz annak, aki beoltatja magát.

 

Az influenzafigyelő szolgálat október első hetében kezdte meg működését. Hazánkban jelenleg nincs influenza megbetegedés, de a korábbi évek tapasztalatai szerint november-decemberben már lesznek regisztrált esetek. A járvány általában januárban kezdődik, amikor a gyerekek a téli szünet után visszamennek az iskolába. A legtöbb megbetegedés rendszerint februárban van, az pedig, hogy meddig tart a járvány, többnyire az időjárás függvénye: ha hosszú a tél, márciusig is elhúzódhat az influenzaszezon.

 

Az influenza az egészséges immunrendszerű fiatalokra nem jelent veszélyt, de a rizikócsoportok tagjainál igenis veszélyes, akár halálos is lehet, ez látszik abból is, hogy Magyarországon minden évben februárban, a járvány tetőzésének időszakában hal meg a legtöbb ember.

 

A 60 évnél idősebbeknek, a két évesnél fiatalabb gyermekeknek, a krónikus betegségben szenvedőknek és a várandós nőknek különösen ajánlott az influenza elleni védőoltás, de mindenkinek érdemes beoltatnia magát, aki nem akar 3-5 napot lázasan feküdni, családtagjait, barátait, munkatársait megfertőzni. Országosan összesen 1,3 millió adag védőoltás érhető el térítésmentesen az 1351 háziorvosi és házi gyermekorvosi praxisban.