Jól hangzik, de szinte semmire sem jó: ez a kiskereskedelem béremelése

Gazdaság - szerző: HH

Hiába a magasabb fizetés, nem emelkedett a bolti dolgozók létszáma. A 27 ezer forintos béremelés csak arra volt elég, hogy ne csökkenjen a kiskereskedelemben foglalkoztatottak létszáma.

 

A blokk.com elemzése szerint a legnagyobb baj az élelmiszerboltokban van, ahol egy év alatt 23 ezer dolgozó tűnt el. A teljes kiskereskedelmi ágazatban 196 ezren dolgoztak augusztusban, míg egy évvel korábban ez a szám 193 ezer volt – az emelkedés másfél százalékos.

 

A boltosok havi bére átlagosan 14 százalékot emelkedett ez időszak alatt, most bruttó 228 ezer forinton áll a mutató. A legkisebb növekedés a kisegítő munkaerőnél jelentkezik: a pénztárosok, eladók és árufeltöltők átlagosan 189 ezer forintot visznek haza, ami 17 százalékkal több, mint az egy évvel ezelőtti 162 ezer forint.

 

Az élelmiszerboltokban foglalkoztatottak esetében ezek az emelések arra sem voltak elegek, hogy a létszámot megtartsák: az idei első negyedévben 353 ezren, míg egy évvel korábban 376 ezren dolgoztak  ilyen üzletben. A betöltetlen állások száma 2016-ban 3819, tavaly 5971 volt.