Varga: megmozdult a baranyai ingatlanpiac

Gazdaság - szerző: HH

Kedvezőnek nevezte Varga Mihály, hogy más megyék mellett Baranyában is megmozdult az ingatlanpiac. A KSH legfrissebb közlése szerint az első kilenc hónapban 7981 lakás épült, 51,5 százalékkal több, mint a múlt év azonos időszakában.

 

A magyar építőipar továbbra is lendületben van, és mivel az év első kilenc hónapjában kiadott 28 ezer 400 lakásépítési engedély jelentős részéből hamarosan kezdődő építkezés lesz, ezért a lakásépítési kedv a következő hónapokban is töretlen marad – mondta a nemzetgazdasági miniszter a KSH adataira reagálva.

 

Varga Mihály hozzátette: az első háromnegyedévben a lakásépítéshez kiadott hitelek is nőttek, 35 százalékkal.

 

A miniszter kedvezőnek értékelte, hogy vidéken, például Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében, Nógrád, Somogy és Baranya megyében is megmozdult az ingatlanpiac. A lakáspiaci szempontból felkapott helyeken nőtt leginkább, úgy, mint Budapesten, Pest megyében, Észak-Dunántúlon, Győr környékén. Ez vélhetően ez a következő hónapokban is így maradhat.

 

Varga Mihály szerint a 4,4 millió lakásból álló országos lakásállomány 1 százalékának –  40 ezer lakásnak – kellene évente megújulnia, ahhoz, hogy egészséges lakáspiacról lehessen beszélni, ettől azonban Magyarország még messze van. Ugyanakkor azt is megjegyezte, hogy az országban negyedévente már 2500-3000 lakás épül.