Több milliót kap a Jobbik pártelnöke, mert leterroristázták

Belföldi hírek - szerző: HH

Vona Gábor pert nyert a kormányhoz köthető Ripost, az Origó, a 888 és a Lokállal szemben, mert azok egy terrorszervezet tiszteletbeli tagjának állították be, ráadásul azt is állították, hogy ezt egy bírósági ítélet is alátámasztja.

 

Egy évekkel korábbi Törökországban készült fotón egy rendezvény résztvevőivel Vona kutyafejet formáló kézjelet mutat, ami egyebek mellett a Szürke Farkasok nevű ultranacionalista csoport kéztartásához is hasonlít. A kormányhoz köthető lapok ezt úgy fogták fel, hogy remek kapcsolatot ápol egy terrorszervezettel, valamint azt is írták, hogy a felvétel a szervezet vezetőivel készült, amikor azok tiszteletbeli taggá avatták. Az állításokkal kapcsolatban a Fővárosi Törvényszék tavaly decemberben megállapította, valótlanok. Az Origón helyreigazítást kellett közzétenni, amit a lapok úgy kommunikáltak, hogy a bíróság is bizonyítottnak találta írásaikat és Vonának valóban terrorista kapcsolatai vannak.

 

Újabb eljárás indult, mely hétfőn zárult: az Origó kiadójától hatszázezer, a Ripost, 888 és a Lokálét pedig egy-egymillió forint sérelemdíj megfizetésére kötelezték, mivel Vonát terrorszervezet tagjaként beállítani a személyiségi jogait sértő, valótlan állítás. A bíróság a lapok által folytatott, összehangolt lejárató kampányra utalva megjegyzi: tartalmukban és szóhasználatukban nagyon hasonló cikkekről van szó.