Többet kapnak jövőre a katonák is

Belföldi hírek - szerző: SH/MTI

Tizenhárom pontos megállapodást írt alá hétfőn a honvédelmi tárca a szakszervezetekkel a jövő évi bérjellegű és béren kívüli juttatásokról.

 

Öt százalékkal nő a katonák bére, ami 2015 nyarához képest átlagosan immár 45 százalékos emelkedést jelent – mondta Simicskó István honvédelmi miniszter az aláírás előtt. Szólt arról, hogy a családos katonák gyermeknevelési támogatása nettó 20 ezer forinttal, a tanévkezdési támogatás 30 ezer forinttal emelkedik, mely 25 százalékos növekedést jelent.

 

A megállapodással biztonságot és kiszámíthatóságot tudunk sugározni a katonák és a civil társadalom irányába – fogalmazott a miniszter.

 

A megállapodást a tárcavezető a Honvédszakszervezet, a Honvédségi Dolgozók Szakszervezete, valamint a Bajtársi Egyesületek Országos Szövetsége vezetőivel írta alá. Czövek János, a Honvédszakszervezet elnöke eredményként értékelte a megállapodást, amely megfelel a béren kívüli juttatások ez évi szintjének, néhány esetben annak továbbfejlesztése.

 

Kérdésre válaszolva Simicskó István arról beszélt, hogy a bruttó átlagilletmény a legénységi állomány esetében csaknem 104 ezer forinttal, az altiszti állományban 72 százalékkal 333 ezer forintra, a tiszteknél 113 ezer forinttal 502 ezer forintra, a közalkalmazottakat tekintve pedig csaknem 38 százalékkal 237.510 forintra nőtt 2010 óta. Az elmúlt hét évben a végrehajtói állományban átlagosan mintegy 70 százalékkal nőtt a bruttó átlagilletmény, a tiszteknél közel 30 százalékkal – fogalmazott.