Létrejöhet az országos elektronikus jegyrendszer

Gazdaság - szerző: HH/MTI

Országos szinten átjárható elektronikus jegyrendszer, utastájékoztatási és forgalomirányítási rendszer is létrejöhet azon közlekedési tárgyú törvénymódosítások révén, amelyeket kedden fogadott el a parlament.

 

A központi rendszer – melyhez mind az országos, mind az elővárosi, regionális és helyi személyszállítási szolgáltatások csatlakoznak – legkésőbb 2019 decemberében kezdi meg működését.

 

Az egységes elektronikus rendszer nemcsak a visszaéléseket csökkenti a jegyekkel és a bérletekkel és teszi átláthatóvá az utazási kedvezmények igénybevételét, de segítséget nyújt a menetrendek összehangolásához is – áll a változtatás indoklásában.

 

A módosítás lehetőséget ad a közlekedésszervezőknek közösségi autóbérlő rendszer bevezetésére, a közösségi kerékpáros rendszer mintájára. Könnyebbé válik a különböző közlekedési módok közötti átszállást lehetővé tevő – úgynevezett intermodális – csomópontok építése is. Ezen csomópontok körét a kormány rendeletben határozza meg a jövőben, építtetőjük a Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt., amely ingyenesen vagyonkezelője is lesz a beruházásokhoz megszerzett állami ingatlanoknak.

 

A vagyonátadást a közműfejlesztések és az önkormányzati fejlesztések terén is lehetővé teszi a módosítás.