Fapados járatokat is érint az angliai hóhelyzet

Fapados járatokat is érint az angliai hóhelyzet

Nagyvilág - szerző: HH

Jelentős fennakadásokat okozott az idei tél első komolyabb havazása Nagy-Britanniában. Több repülőtér forgalma vasárnap estére csaknem teljesen leállt, ami budapesti járatot is érintett.

 

Tegnap estére Wales, illetve Anglia számos körzetét 30 centiméteres hótakaró borította be. A téli időjárás a Londont kiszolgáló öt nemzetközi repülőtéren okozta a legnagyobb felfordulást. A legtöbb járatot a Londontól északra fekvő Luton repülőterén kellett törölni. Törölték a Wizz Air légitársaság Lutonról Budapestre induló vasárnap esti utolsó járatát is.

 

Ferihegyen törölték a hétfő reggel Düsseldorfba induló járatot, de délelőtt sem indult a Lufthansa gépe Münchenbe. Délután a British Airways nem indít gépet Budapestről Londonba, este pedig a KLM Amszterdamba induló járata marad a földön.

 

A lutoni repülőtér vasárnap esti tájékoztatása szerint a térségben hétfőre is havazás várható, ezért a repülőtéri hatóságok azt kérték, hogy az utasok hétfőn is ellenőrizzék, hogy járatuk elindul-e.

 

A havazás a másik négy londoni repülőtér, a Heathrow, a Gatwick, a Stansted és a City forgalmában is jelentős fennakadásokat okozott.

 

Vasárnap este Anglia középső és délnyugati térségeiben, illetve Walesben 27 ezer lakásban nem volt áramszolgáltatás, mivel a hó- és jégteher súlya alatt kidőlő fák légvezetékeket szaggattak le. Anglia számos körzetében a helyi tanácsok hétfőre tanítási szünetet hirdettek. A meteorológiai szolgálat hétfő reggelre az északi és a középső térségekre a mínusz 10-14 fokos fagyok és az utak eljegesedésének veszélye miatt adott ki figyelmeztetéseket. A rendőrség kérte az autósokat, hogy csak a legszükségesebb esetben induljanak útnak.