Az Unió majdnem kihúzta a dönert az étlapokról

Életmód - szerző: HH

Megmenekült az európaiak egyik legkedveltebb étele az Európai Unió vasfogától. A szabálytervezet szerint egészségi kockázatok miatt tiltották volna ki a döner-húshoz is használt foszfátot az élelmiszerekből.

 

Az egykori Nyugat-Berlinben kitalált török gyorsétel, a döner a zöldek és a szocialisták ötletével került veszélybe, akik az élelmiszeriparban a vízmegkötő tulajdonsága miatt széles körben alkalmazott foszfátot támadták be.

 

A foszfát felel azért, hogy a dönerhús ne száradjon ki és essen szét. A Bild című német lapnak korábban Renate Sommer, a német Kereszténydemokrata Unió (CDU) egyik EP-képviselője jelezte, az anyag betiltásával összeomlana a dönerhús-gyártás.

 

Az Európai Parlament szakbizottságának javaslata azonban nem kapta meg a szükséges 376 szavazatot csak 272 képviselő nem akart dönert enni. Az Európai Élelmiszerbiztonsági Hivatal vizsgálati eredményei egyébként még nem kerültek nyilvánosságra.