Kiss Kálmán Éva: végre elindult Harkány felvirágoztatása

Helyi - szerző: BB

Évek óta a legnagyobb kihívások pénzügyi természetűek voltak – vallja Kiss-Kálmán Éva. A képviselő asszony az elmúlt esztendőre tekintett vissza.

 

Hogyan értékeli a 2017-es évet?

 

A hosszú évtizedek tehetetlensége, a pénzügyi nehézségek – amely a város mérhetetlen adósságának voltak betudhatóak, és amelyek megbénították a régebbi városvezetők bármely jó szándékú tenni akarását – véget értek, köszönhetően a jelenlegi Fidesz kormányzat segítségének. Sikernek mondható, hogy a fürdő egyre családbarátabbá válik, és elkészült egy beltéri gyermekvilág is. A kültéri csúszdapark is nagy népszerűségnek örvend a vendégek körében. A 2017-es évet a tervezés évének nevezem. Ebben az esztendőben rengeteg olyan munka készült el, amelynek megvalósulása a következő évekre, évtizedekre lesz kihatással a város fejlődése szempontjából.

 

Mik voltak az idei év legnagyobb kihívásai?

 

Nem csak az idei évben, hanem évek óta a legnagyobb kihívások mindig is pénzügyi természetűek voltak, ezért is jó, hogy egy gazdasági szakember áll a város élén.

 

Melyek azok a döntések, amiket sikerként, melyek azok, amiket kudarcként értékel?

 

A város fejlődésének motorja a fürdő és környezetének fejlesztése, szépítése, vendégcsalogatóbbá tétele. Ezért minden olyan döntést, amivel ezt meg tudjuk valósítani, sikeresnek mondok. A kudarcokról nem akarok beszámolni, mivel bízom abban, hogy kellő hittel, munkával és energiával előbb-utóbb minden kitűzött cél megvalósul.

 

Az idei évben melyek azok a döntések, amikkel a lakosságot segíteni tudták?

 

Utak, burkolatok javítása, Harkány belterületein, és hegyi utak kiépítése, a Ságvári üdülőtelep szennyvízelvezetése, Lanka-csatorna tisztítása, szociális tűzifa, élelmiszercsomagok kiosztása.

 

Az idei évben mennyire volt rálátása a város közterületeire, virágosításra, köztisztaságra, és milyennek értékeli e tekintetben a mögöttünk hagyott időszakot?

 

A város külső megítélése terén magáért beszél – országos elismerésként – egy Arany Rózsa-díj. Szakmámból kifolyólag a kertészet a kedvenc területem. Kertépítő mérnökként a növénykiültetések összeállítását végeztem. Még főiskolás koromban jártam Hollandiában is kertészetekben, húsz évvel ezelőtt. Ott szinte már akkor is a tápanyag-ellátást, az öntözést, a szellőztetést beállított automata működtette. Mi még ettől messze járunk, a hazai körülmények között a kertészkedés művészet. Továbbá országos probléma a szakemberek elvándorlása, ezért is nagyon fontos a bérek rendezése, a fizikai munka megbecsülése, amelyre forrást kell találni.

 

Mit vár 2018-tól?

 

A következő év az építkezések gőzerőre kapcsolásának éve lesz, olyan beruházásokkal, amelyek már évek óta váratnak magukra. Ilyen a fürdő II. épület élményvilág felújítása beltéri csúszdákkal, sodrófolyosóval, pezsgőfürdővel. A város szívében található park felújítása is megindul. Nagyon nagy öröm számomra, hogy javaslataimmal, kreativitásommal részt vehettem a fejlesztések megálmodásában.