Éva Ferenc: türelmet és békességet

Éva Ferenc: türelmet és békességet

Helyi - szerző: BB

Az idei feladatokra, a megoldott és megoldásra váró kihívásokra is kitért Éva Ferenc képviselő év végi összegzése során.

 

Hogyan értékeli a 2017-es évet?

 

Bizonyára többen kételkednek majd a cikk elolvasása után az általam elmondottakban, nem értenek velem egyet, de – minden szerénységet félretéve – azt tudom elmondani, hogy eredményes évet zárhatunk 2017-ben. Ezt nem mertem volna egyértelműen állítani március-április hónapban, ha megkérdezték volna tőlem: mit várok az előttünk levő hónapoktól, sikeres lesz-e ez az év? Az eltelt időszak viszont bennünket igazolt, jó úton járunk, lépésről lépésre haladunk kitűzött és ígért céljaink megvalósítása felé.

 

Mik voltak az idei év legnagyobb kihívásai? 

 

Mikor nyilvánosság elé tárta kormányunk az idei évre vonatkozó állami normatíva támogatás sarokszámait, az érzékenyen érintette a költségvetésünket, mert 90 millió forint körüli összeggel kaptunk kevesebbet a tervezettnél. Felmerült a kérdés: vezessünk be új adónemet, emeljük az adókat? Terheljük meg még jobban a lakosságot? Egy adónemben történt nagyobb változás: az idegenforgalmi adót emeltük, amit nem a helyi lakosok, hanem az ide látogató turisták fizetnek. Sikerüljön időre átadni a fürdőfejlesztést, amire az állam 300 millió forintot adott, és elszámolni ezzel. Valamint készüljön el a terv, és legyen érvényes építési engedély a szintén az állam által adott egymilliárd forintból finanszírozható további fürdőfejlesztéshez. Talán ezeket a nagyobb dolgokat említeném elsősorban.

 

Melyek voltak azok a döntések, amelyek nehezen születtek meg?

 

Az I. sz háziorvosi körzet háziorvosi teendőit helyettesítéssel, főállású praxisjoggal rendelkező orvossal szerettük volna ellátni. A ’90-es években az önkormányzat által kiírt pályázatra 16 háziorvosjelölt jelentkezett, a most kiírt pályázatra alig jelentkeztek. Kompromisszumos megoldással sikerült orvost szereznünk a betöltetlen helyre. Továbbá a 24 órás orvosi ügyelet megoldása is sok álmatlan éjszakát okozott számunkra, de – ha nehezen is – sikerült megoldani. Igaz, jóval több önkormányzati támogatást kellett arra fordítani, hogy településünkön maradjon a 24 órás orvosi ügyelet.

 

Melyek azok a döntések, amiket sikerként értékel?

 

A Ságvári üdülőtelep szennyvízhálózattal ellátása régi kívánalom volt. Igaz, az ebben az utcában lakó polgárok nem kevés pénzzel járultak hozzá a terv megvalósításához. Sikernek mondható a 2017. évben elnyert pályázatok sokasága, amik biztosítják a település további fejlődését. Egy korábban megvásárolt önkormányzati lakásban három lakrész lett kialakítva, amelyek a szociálisan rászoruló Harkányban élő családok részére nyújtanak átmeneti segítséget. A fürdőben történt pozitív változásokat az évente ide látogató vendégek is észrevették, és jelezték felénk is: itt valami megváltozott a korábbi évek álmos hangulata után. Viszont továbbra is megoldatlan a volt Napsugár Hotel és a Kossuth utcában levő torzó épület sorsa, a Bajcsy-Zsilinszky utcában a volt Muslinca sor részben lebontott telkén egy szolgáltatóház megépülése.

 

Az idei évben melyek azok a döntések, amikkel a lakosságot segíteni tudták?

 

Az önkormányzat a fürdővel közösen ez évben is lehetőséget biztosított kedvezményes fürdőbelépéshez, speciális orvosi kezelések felvételére. Nagy hangsúlyt fektettünk arra, hogy a városkép pozitív benyomást keltsen. Több és szebb virágosítás, gondozott parkok, a töredezett járdák kijavítása, újak kialakítása. Ilyen még a játszóterek felújítása, biztonságossá tétele. A színes hétvégi programok, a ma már ritkaság számba menő parkmozis filmvetítések. A Városgazdálkodási Zrt. szakipari dolgozói szabad kapacitásának kiajánlása a lakosság felé. Kedvezményes egynyárivirág-árusítás; a szociálisan rászorulók részére egy köbméter tűzifa osztása, 126 igénylőnek. Ötszáz – 14 éves korig – harkányi gyermek Mikulás-csomaggal megajándékozása; hétszáznál több 70 éves illetve az feletti korú idősnek karácsonyi csomag osztása.

 

Mit vár 2018-tól?

 

Az már biztosnak látszik, hogy semmivel sem lesz könnyebb, mint ez az év. A megnyert pályázatokból eredendően még több dolga lesz a testületnek, a műszaki osztálynak, és nem utolsósorban a jegyzőnknek és a polgármesterünknek. Nagyon szeretném, ha energiánkat és időnket nem a városunk fejlődése kerékkötőinek ügyei emésztenék fel. Mindenképpen több idelátogató vendéget, a fürdő további fejlődését. Türelmet, megértést és békességet.