Remmert Ferenc: békesség költözzön a szívekbe

Helyi - szerző: BB

Bizakodásra ad okot a jövő év – véli Remmert Ferenc. Harkány alpolgármestere év végi összegzésében a pályázatokról, a szigorú költségvetésről és a kritikákról is szót ejtett.

 

Hogyan értékeli a 2017-es évet?

 

Mozgalmas volt az idei esztendő, és bizakodásra ad okot a jövőt illetően. Több nagyberuházásnak az alapját sikerült lerakni. Számos pályázatot készített az önkormányzat, többük esetében már megtörtént az eredményhirdetés, amin Harkány Város Önkormányzatának pályázata nyert. Ez az eredményesség a hivatal apparátusának és a polgármester személyes közbenjárásának köszönhető. A legnagyobb eredmény az évben, hogy átadásra került a fürdő kisgyermekes családokat megcélzó gyermekvilág részlege, és a tavalyi csúszdapark után újabb fejlesztést sikerült megvalósítani a strandon. A fürdőben tavasszal indul a következő fejlesztési ütem, ami során ismét tető kerül a több éve a téli időszakban használhatatlan medencetér fölé. S nemcsak tető kerül rá, hanem a medencetér is megújul, igazi élményelemekkel. Így egész évben komplex szolgáltatást tud nyújtani a fürdő. Harkányban közvetve, közvetlenül az idegenforgalomból él a lakosság döntő többsége. A festőnek is akkor van sok munkája, ha a vendég nyaranta sok szúnyogot csap le a falon. S folytathatnám a sort az iparosoktól kezdve a vendégtartással foglalkozókon át a hivatalnokokig. Fontos a fürdő és környezetének megújulása, hogy beérjük a több évtizedes lemaradásunkat.

 

Mindemellett számos pályázaton sikerrel szerepelt a város, körforgalom épül az Ady Endre és Kossuth Lajos utca kereszteződésénél, sikerül felújítani az egykori Herendi üdülőépületet is. Indul a Zsigmondy sétány felújítása, és az első két évben megújult a sportcsarnok, a művelődési ház és az egészségház is. Számszerűleg több milliárdos beruházásról beszélhetünk a városban, amire 1990 óta nem volt példa egy ciklus alatt. A legutolsó nagyberuházás 2002-re datálható, amikor 750 millió forint támogatással – és ugyanekkora önerővel – a fürdő gyógyrészlege újult meg. Számos területen önerőből is tudtunk fejleszteni, ami által jelentős kiadáscsökkentést ért el az önkormányzat. Ilyen többek közt az aprítékkazán beszerelése a sportcsarnokban, amellyel a városban keletkezett zöldhulladékot hasznosítjuk. Így napjainkra a sportcsarnokban elértük azt, hogy a téli időjárásban 5 helyett 18-20 fokot tudunk biztosítani az iskolásoknak, sportolóknak. Ilyen önerős beruházás a bolgár múzeumba bevezetett termálvizes fűtési rendszer is. Ez a rendszer eddig is fűtötte a művelődési házat, azonban a mellette lévő épületnek nem volt fűtése, csak villanykályhák álltak rendelkezésre. Itt is az új fűtési rendszer jelentős megtakarítást tesz lehetővé, nem beszélve arról, hogy téli időszakban is hasznosítható az épület. A műfüves pályákhoz karbantartó gépeket sikerült vásárolni, ezáltal nemcsak a saját pályáinkat tudjuk költséghatékonyan gondozni, hanem igény esetén a környékbeli települések egyre nagyobb számú műfüves pályáinak karbantartását is el tudjuk végezni. Ezáltal bevételre tudunk szert tenni. Önerős beruházás volt, közel százmilliós tételben, a Zsigmondy sétány és a Ságvári üdülőtelep csatornázása. Ez nem látványos, de a Ságvári üdülőtelep esetében a fejlesztésre már régóta megvolt az igény, ezzel az ott élők életminősége javult, és a beruházás környezetvédelmi szempontból is fontos volt. A Zsigmondy sétányon megvalósult rekonstrukció pedig a tavasszal induló fejlesztésnek nélkülözhetetlen alapja.

 

Volt olyan döntés, döntési folyamat, ami nehézséget okozott az önkormányzatnak?

 

A 2017-es évben azt a szigorú költségvetést követtük, amit az önkormányzat munkatársai elkészítettek számunkra. Ebben folyamatosan arra törekszik a város, hogy ne költekezze túl magát, és legyen forrás a megnyert pályázatok önerejéhez. Egy-egy ilyen költségvetés előkészítésénél, tárgyalásánál sok érdeket kell összeegyeztetni, ami hosszú folyamat. Ilyenkor vannak nehézségek, de úgy gondolom, hogy a végső célt sikerül mindig elérni, egységesen, a város egészét tekintve fejlődési pályára állt Harkány. A vállalkozókkal beszélgetve az a visszacsatolás érkezik a képviselő-testülethez, hogy több vendég kereste fel idén a várost, és bízom abban, hogy a jövőben ez a tendencia folytatódik. Persze mindig vannak olyan döntések, amik mindenkinek nem tetszhetnek, de ha az egészet tekintjük, akkor megújult a főutca, a strand utcájának képe is változott, és következik a Zsigmondy sétány. Lehet például mondani, hogy most egy ideiglenes kerítés van a fürdő főbejárata mellett, de szerintem még így is jobb és rendezettebb képet mutat, mint az ott düledező, sokszor áldatlan állapotokat tükröző muslinca sor volt. Ugyanez a helyzet az önerős beruházásokkal kapcsolatban is. Saját forrásból újulnak meg köztereink, járdáink, útjaink. Mindenkinek az a legfontosabb, ahol él, a saját lakókörnyezete. Itt a városgazdálkodás a műszaki osztállyal karöltve jelöli ki az évi felújítási szakaszokat, a költségvetésben meghatározott összeg alapján. Ilyen munka volt a város csapadékvíz-elvezető árkainak kitisztítása is, ami az ott élőknek a legfontosabb volt, míg a más területeken élőknek tán kevésbé, de elkészült ez a feladat is, és fontos hiányosságot sikerült kijavítani.

 

A kritikai hangokat említette, ön sem marad ki belőle, sőt megkockáztatom, a leggyakoribb szereplője ennek. Minek köszönhető ez?

 

Nem fogok magyarázkodni. Aki ismer, tudja, milyen vagyok. A kritikai hangok írói még egyszer sem fordultak hozzám problémájukkal, gondjukkal, aminek megoldásában segíteni tudtam volna. Azonban fentebb már elmondtam, a kritikai hangok körülbelül olyan súlyúak, hogy van egy rendezett terület például, de ezek a hangok csak azt emelik ki: az úgy miért nem jó. Hogy annak a megoldásnak vannak korlátai, anyagi vonzatai, azt nem látják. És azt sem, hogy az elvégzett munka révén sokkal jobb és szebb, mint amilyen előtte volt. Aki megkeresett, annak segítettem és a jövőben is segíteni próbálok. Egyfajta operatív feladat az enyém, a legapróbb problémától kezdve igyekszem intézni a hivatal feladatait, az ügyintézéstől a személyi koordináláson át a munkavégzésig. Összetett és nehéz a teljes lakossági igénynek megfelelni, köszönet nincs benne. Ezek a kritikák, feljelentések, bejelentések többletmunkát jelentenek a testületnek, a hivatalnak és a jegyző asszonynak is. Vannak azonban olyan javaslatok, amiket megfogad az ember és a testület is, az előremutató kritikákat mindig meghallgattuk. A végbement fejlesztések, beruházások a városban a lakosság és a vendégek kiszolgálása érdekében történtek, és azon dolgozik a testület, hogy a most elindított irányban és ütemben tudjon tovább fejlődni a település. Karácsony közeledtével pedig nem kívánhatok mást, mint, hogy békesség költözzön azok szívébe is, akik most csak a negatívumokat tudják harsogni. Lássák meg azt, hogy összességében jelentős fejlődési források érkeztek a városba, nem hitelei vannak a településnek, hanem megtakarítása, amiből az önerőt biztosítani tudja a pályázatokhoz, és sokat sikerült javítani azon az állapoton, amit 2014-ben átvettünk. Áldott, békés, boldog karácsonyt és sikeres újesztendőt kívánok, megköszönve a támogatásukat és munkájukat mindazoknak, akik a város élhetőbbé, sikeresebbé tételében segítettek.