Kipróbáltuk azt, ami mindig is érdekelte

Életmód - szerző: HH

Kell-e érvényesíteni az egy órán belüli parkolójegyet az Árkádban? Azaz mi van, ha néhány perc várakozás után nem áll sorban a jegyautomatánál, hanem egyből a kijárathoz hajt a jegy érvényesítése nélkül? 

 

Behajtáskor a rendszer leolvassa a jármű hatósági jelzését és társítja a jegyhez, amit kiad. Ha megfigyeljük, a rendszámot rá is nyomtatja a belépés időpontja mellé. Kihajtáskor a kamera leolvassa a rendszámot, és ha az ingyenes első órát töltötte csak bent, felnyílik a sorompó, függetlenül attól, hogy a jegy érvényesítve lett-e az automatában.

 

Mint a rendszer üzemeltetőitől megtudtuk, kihajtáskor csak akkor kéri a jegyet a kapu, ha belépéskor vagy távozáskor valami probléma történt a rendszámtábla helyes leolvasásával, ami jellemzően külföldi, netán piszkos, oldalra, vagy hajlítva szerelt rendszámokkal fordul elő.

 

A jegy kezelése nélkül az első, ingyenes óra utolsó perceiben is komoly kellemetlenség érhet. Az utolsó percekben kapott 5 perces idő – amit kezelés során kapunk távozásra – büntetlenül csúszhat bele az első órába, ám ha a kezeletlen jeggyel épp a kapunál lépjük túl a mágikus egy órát, ember legyen a talpán, aki visszajut a mögötte feltorlódó autósorban vagy a kiszállva és jegyvásárlásra rohanva állja a teljesen jogos sértegetéseiket.

 

A jegy kezelésének mellőzése leginkább csak akkor alkalmazható, ha valóban nagyon sietünk, emellett a jegyre a rendszámunk helyesen van felnyomtatva és biztonságosan az egy óra ingyenes parkoláson belül vagyunk.  Kihajtáskor a rendszám leolvasása után az ahhoz társított jegy érvénytelenítve lesz, még egyszer nem használható fel.