Átadták a Pécsi Tudományegyetem UNIV gyógyszertárát

Baranya - szerző: PTE/HH

Péntek délelőtt Bódis József, a Pécsi Tudományegyetem (PTE) rektora, Hoppál Péter államtitkár, Pécs országgyűlési képviselője és Sebestyén Andor, a PTE Klinikai Központ elnöke ünnepélyes keretek között adta át a pécsi egyetem Klinikai Központi Gyógyszertárának közvetlen lakossági gyógyszerellátást biztosító UNIV gyógyszertárát.

 

Az ambulanciákon kezelt és klinikákról távozó, hazatérő betegeket, valamint a lakosságot ellátó gyógyszertár a Janus Pannonius Klinikai Tömb Honvéd utcai bejáratánál várja a mai naptól a betegeket és fogyasztókat.

 

Régi elképzelés valósult meg azzal, hogy a Pécsi Tudományegyetem egy közvetlen lakossági gyógyszerellátást biztosító gyógyszertárat alakíthatott ki, a klinikai ambulanciák és a háziorvosi ügyelet, valamint a Sürgősségi Betegellátó Osztály közvetlen közelében, ezzel biztosítva és gyorsítva az ott kezelt betegek gyógyszerhez jutását. A megvalósítást segítette, hogy az elmúlt években jelentősen előrehaladt a pécsi klinikák felújítása, így különösen az új 400-ágyas klinikai tömb átadása, amivel lehetővé vált egy korszerű, közvetlen lakossági gyógyszerellátást biztosító egészségügyi intézmény kialakítása is.

 

Látványos külső és belső átalakításon esett átt a Honvéd utcai építmény, amely új bejáratot kapott keleti és nyugati oldalról, előbbinél új előtető is épült. A gyógyszertár a XXI. század követelményeinek megfelelően akadálymentesített, tehát kerekesszékkel közlekedők, vagy babakocsit toló szülők is könnyen meg tudják közelíteni.

 

A betegellátás színvonalát emeli, egyúttal a gyógyszertári munkát lényegesen megkönnyíti néhány korszerű megoldás alkalmazása, mint például a számítógép vezérlésű gyógyszer komissiózó automata, amely merőben új lehetőségeket biztosít a gyógyszertár szervezésére, hiszen automata juttatja a gyógyszerkiadó szakemberek kezéhez a kívánt készítményt. Ezáltal felgyorsul a gyógyszerellátás, amelynek köszönhetően az officina valóban a beteggondozás és egészségügyi tájékoztatás minőségi környezetévé válik. A kialakítás során nagy figyelmet fordítottak arra, hogy a betegek és fogyasztók megfelelő tájékoztatását korszerű eszközökkel is segítsék, továbbá a gyógyszerészi gondozáshoz és tanácsadáshoz is megfelelő teret és felszerelést biztosítsanak.

 

Az új gyógyszertár teljeskörűvé teszi a betegeknek nyújtott szolgáltatást, ugyanakkor gyakorlati oktatási helyszínt biztosít a pécsi egyetem gyógyszerész hallgatóinak, valamint innovatív megoldások kipróbálásához is, ami a Modern Városok Program keretén belül megvalósuló nagyszabású egyetemfejlesztési projekt egyik legfontosabb tartalmi célkitűzése is. A beruházás összesen mintegy százmillió forintba került.