Túltolták – már kétharmadra is szükség van a szigorított Stop Soros elfogadásához

Belföldi hírek - szerző: HH/MTI

Jelentősen szigorítja a kormány a Stop Soros törvénycsomagot, és ilyen formában nyújtja be azt kedden az Országgyűlésnek. 

 

A kormányzati kommunikációért felelős államtitkár azt mondta, hogy a kabinet megvitatta a több mint hatszáz beérkezett érdemi javaslatot, és levonta a megfelelő következtetéseket. A törvénycsomag szigorított formában kerül majd az Országgyűlés elé – szögezte le Tuzson Bence.

 

A Stop Soros három törvényből tevődik össze, az első a regisztrációs törvényjavaslat. A legfőbb változás, hogy nem regisztrációs kötelezettséget, hanem engedélyhez kötöttséget írnának elő. A cél, hogy Magyarországon migrációt szervezni, támogatni vagy finanszírozni csak engedély birtokában lehessen, amelyet a belügyminiszter adna meg a nemzetbiztonsági vonatkozások megvizsgálása után – ismertette.

 

Tuzson Bence közölte, hogy kétharmados részei is vannak a csomagnak, ezért szükséges az ellenzék támogatása is.

 

Völner Pál, az Igazságügyi Minisztérium parlamenti államtitkára kiemelte, hogy a nemzetbiztonsági törvényt is módosítani kell. A szolgálatoknak kötelességük lesz nemzetbiztonsági szempontból átvizsgálni a kérelmező szervezeteket. Arra a kérdésre, hogy mely részeket kellene kétharmaddal elfogadni, úgy felelt, hogy ezek közül a legfontosabb a nemzetbiztonsági törvény módosítása, amelyhez mindenképpen kétharmad szükséges.

 

Egy felvetés szerint a Fidesz 33 százalékkal olcsóbban jutott plakáthelyekhez, vagyis a nagyobbik kormánypárt áthágta a saját maga alkotta plakáttörvényt. Tuzson Bence válaszában egyrészt kiemelte, hogy ez nem kormányzati, hanem pártkérdés, másrészt kijelentette, hogy álhírről van szó.