Bezáruló kiskapuk: 42 ezer embert tiltottak el a cégvezetéstől

Bezáruló kiskapuk: 42 ezer embert tiltottak el a cégvezetéstől

Gazdaság - szerző: HH/MTI

A cégbíróság tavaly 12.184 magánszemélyt tiltott el a cégvezetéstől. Az érintettek a következő 5 évben nem tölthetnek be cégvezetési, cégképviselői jogköröket és többségi tulajdonosi szerepköröket sem – közölte az Opten céginformációs szolgáltató.

 

A cégbíróság jellemzően jogerősen megállapított, ki nem elégített hitelezői követelések és be nem fizetett pénzbírságok esetén tilthat el magánszemélyeket a cégügyektől. Az elmúlt 5 év adatai alapján 41.789 magánszeméllyel szemben él ez a fajta tiltás, és az Opten szerint ez a szám a következő években tovább emelkedik, ugyanis jóval kisebb az elévülő eltiltások száma, mint az újonnan eltiltott személyek száma.

 

A cégstruktúra rendezése érdekében hozott intézkedések közül kiemelték, hogy 2017 júliusa óta magasabb céltartalékot kell képezni az adósnak a felszámolás elején a felszámolás költségeire, valamint 2018 januárjában bevezették az adófizetési biztosíték intézményét is. Az adófizetési biztosíték cégalapításkor lehet esedékes azoknál az adózóknál, akik korábban adótartozással, jogutód nélkül szüntették meg cégüket. Ez a jogszabály tovább csökkentheti azt a gyakorlatot, hogy a tiszta lap reményében sok vállalkozó hagyja magára cégét és új vállalkozás indításával próbálkozik.

 

Ismertették, hogy Magyarországon rendkívül magas a felszámolások és kényszertörlések száma. Tavaly 6800 cég állt felszámolási eljárás alatt, kényszertörlési eljárás pedig 16.663 vállalkozást érintett.