A modern ultrahang, betegbiztonság és erőforrás-fejlesztésen túl a nővérszálló is megújul

Helyi - szerző: SzR

Tavalyi év az utolsó negyedévében három EFOP programban kapott támogatást a harkányi kórház. A korábban Zsigmondy Vilmos nevét viselő harkányi gyógyfürdőkörház, mostani Harkányi Termál Rehabilitációs Centrum több mint 386 millió forint összegben valósít meg fejlesztéseket.

 

 

A fejlesztésekkel be tudjuk fejezni azt a munkát, amit az elmúlt 7-8 évben kezdett a kórház – mondta dr. Péter Iván csütörtöki sajtótájékoztatóján, ahol a három EFOP keretből megvalósuló pályázat mellett a nővérszálló felújítására is kitért.

 

A kórházi ellátás jellegének változására, mint irányváltásra mutatva az intézmény igazgatója jelezte, az elmúlt esztendőkben már elsősorban a rehabilitációra fókuszált az intézmény. Mint ismertette, az ellátottak több mint 30 százaléka más kórházból átvett beteg, ami azt jelenti, hogy ha valakit a térségben megoperálnak, várólista nélkül át tudják venni és el tudják látni. Ennek megfelelően megnövekedett a humán erőforrásigény is – jelezte a decemberben egészségügyi humánerőforrás-fejlesztésre elnyert 144,3 millió forintos pályázatot említve.

 

A betegbiztonság növelését célzó komplex infrastrukturális fejlesztésekre szeptemberben részesült 180,5 milliós vissza nem térítendő támogatásban a kórház. Mint elhangzott, a rendszer hardver – és szoftverkörnyezetére is sikeresen pályáztak. Ennek köszönhetően az intézménybe érkező betegek útja immáron papírok nélkül követhető, az itteni tartózkodásuk során a kezeléseket is digitális adathordozón illetve számítógépes rendszeren keresztül ütemezik, követik.

 

A harmadik projekt egy ultrahangos készülék beszerzése, mely a jelenlegi 10-12 éves berendezést váltja le és segítségével olyan vizsgálatokat tudnak majd elvégezni, amire eddig csak Pécsen volt lehetőség. Mint dr. Péter Iván jelezte, a kor legmodernebb készülékét 31,5 millió forint pályázati támogatásból szerzi be a kórház.

 

Dr. Péter Iván a kórházak állami adósságátvállalására vonatkozó kérdésünkre a sajtótájékoztatón elmondta, a hosszadalmas, mintegy 1,5 milliárd forintot érintő intézkedés folyamatban van, a tavaszi hónapokra várják annak realizálódását.

 

Érdeklődésünkre – miszerint a kórház tulajdonában lévő, volt nővérszálló épületében építési, átalakítási munkálatok zajlanak – jelezte, ott egy 30 millió forintos, pályázatból finanszírozott beruházásnak köszönhetően turistaszállót alakítanak ki. Az épület külseje mellett – ami nyílászárócseréken túl új hőszigetelést is jelent – megújulnak a belső terek is. Mint az intézmény igazgatója elmondta, a május végére elkészülő szállás azon járóbetegek részére is helyet tudna biztosítani, akik a kórház magasabb költségű ellátását nem tudják kifizetni, viszont így bejárnának a kezelésekre.