Határozott az idei költségvetés, a projekteket tartalékok biztosítják

Helyi - szerző: KT

A 2018-as évben Harkány 4,63 milliárd forintból gazdálkodik – közölte Baksai Tamás a napokban elfogadott költségvetési tervezet főösszegére mutatva.

 

A pályázati támogatások nélkül számolt 1,265 milliárd forintos költségvetés gyakorlatilag nem változott a tavalyi évihez képest. Harkány polgármestere a két szám közötti különbségre mutatva jelezte, az nem esik egybe azzal az összeggel, melyet pályázatokra összességében nyert a város, ugyanis van olyan, amit két vagy három év alatt hívunk le. A költségvetésbe azok a támogatási összegek kerülnek be, amik idén lettek lehívva – fogalmazott, példaként említve a Zöld város pályázatot, melynek megvalósításhoz szükséges összeg egy részét idén, másik felét jövőre könyveli el az önkormányzat.

 

A korábbi esztendőhöz hasonlóan alakul a sportcélú támogatások köre is, a városi egyesületek összesen 9,5 millió forint támogatást kapnak. A támogatási felhalmozás – mely a TAO támogatásokhoz köthető – további 3 millió forint.

 

Kulturális célokra 4,2 millió forintot fordít 2018-ban az önkormányzat. Baksai Tamás kiemelte, ez az önerőből megvalósított célok összege. A szintén kulturális felhasználásra szánt összegek sorában az EFOP-os pályázatokat is meg kell említeni, melyek révén megvalósul több olyan program, mely e költségvetési sor kialakítását befolyásolja ugyan, de több évig tartó sorozat révén nem teljes egészében az idei büdzséhez tartozik.

 

A pályázatok zökkenőmentes lebonyolításához 100 millió forintot különített el idén az önkormányzat – ismertette Baksai Tamás. Mint jelezte, az önkormányzat által elnyert pályázatok teljes egészében támogatottak, de az előre jelentkező kiadások igényelnek egy sajátos értelemben vett önerőt, amit a tényleges munkát megelőzően kell előlegezni, ám később el lehet számolni. Ilyen lehet például a tervezői díjak, amit egy koncepció kialakításához kell elkészíteni, vagy az ingatlanvásárlás. Mint a polgármester jelezte, kiemelt szempont a város életét nagyban befolyásoló projektek biztonságos lebonyolítása. A kifizetések esetleges csúszása vagy ütemezése miatt ennek érdekében állították be a beruházások 10-20 százalékának megfelelő összeget tartalék keretnek.

 

A költségvetési sorok legnagyobb összegére mutatva a polgármester ismertette: a felhalmozási kiadások – melyek 2,659 milliárd forintot tesznek ki – azok a tételek, melyek a különböző beruházásokra lesznek fordítva.

 

Az idegenforgalmi adók bevételének sorában 110 millió forinttal számol az önkormányzat. Ez nagyságrendileg épp úgy nem tér el a tavalyi 107 millió forintos összegtől, mint a parkolási bevétel 46 millió forintos tervezett összbevétele.

 

Az önkormányzatnál a garantált bérminimumért dolgozók számára a béremelése központilag biztosított, a hivatali köztisztviselők kötelező, januárig visszamenőleg történő béremeléséről pedig február végéig dönt a testület. Mint Baksai Tamás hozzáfűzte, ehhez köthető kompenzációt nem kap az önkormányzat.