Gázvezezetéket veszélyeztettek a fák, tízszeresen ültetik vissza

Életmód - szerző: HH

Gázvezetéket veszélyeztetett az a tucatnál is több fa, amit a szolgáltató jelzése miatt kellett kivágni az Alkotmány utcában.

 

Az E.On azért hozta a 13 fa sorsát megpecsételő döntését, mert a KRESZ-park nyugati oldalánál húzódó zöldterületen közvetlenül a gázvezeték nyomvonala felett terebélyesedtek a fák, így terjeszkedő gyökerük könnyen kárt tehettek volna a csövekben.

 

A fák koronájának visszametszése, fiatalítása tipikusan téli munka, amit akkor kell végezni, amikor a növény a legkevesebb életfunkcióját látja el és nedvességtartalma a legalacsonyabb. A hiányzó ágak helyén tavasszal friss hajtások nőnek, amit a vastag törzs biztonsággal tud táplálni. Erre van példa évente a főúton, a fürdő utcájában is, legutóbb pedig lakossági kérésre a platán soron végeztek lombkoronakönnyítést a Harkányi Városgazdálkodási Zrt. munkatársai.

 

Megritkították a sörpince tetején lévő tujasort is. Itt az esztétikai beavatkozás mellett az is érvként szólt, hogy a sűrű zöld mögött rendszeresen fiatalok randalíroztak; italoztak vagy cigarettáztak.

 

Kerestük Marosi Andrást, a Városgazdálkodási Zrt. vezérigazgatóját, aki jelezte, a kivágott fákat jócskán fogja ellensúlyozni az a program, mely során a fürdő és a város területére összesen 300 csemetét terveznek kiültetni. Ezek sorában az őszi időszakban szükségszerűen kivágott 28 fa is pótolva lesz.