Ma jár le a vállalkozók határideje

Gazdaság - szerző: HH/MTI

Ma jár le az egyéni vállalkozók 2017-es szja-bevallásának határideje, éjfélig kell feltölteniük az evások és katások bevallását is.

 

Azokra nem vonatkozik a február 26-i határidő, akik 2017-ben megszüntették vagy az év egy részében – de még december 31-én is – bejelentetten szüneteltették egyéni vállalkozásukat. Nekik május 22-ig kell bevallásukat benyújtaniuk, viszont mindenképpen ki kell tölteniük a bevallás egyéni vállalkozói részét is. Azoknak, akik az elmúlt év egészében, bejelentetten szüneteltették tevékenységüket és nem volt adóköteles jövedelmük, nem kell bevallást benyújtaniuk.

 

A február 26-i bevallási és befizetési határidő az evás egyéni vállalkozókra és a katásokra is vonatkozik.

 

Ha valaki katás adózóként 2017-ben átlépte az évi 12 millió forintos bevételi határt, akkor a többlet után 40 százalékos adót kell fizetnie. Ha a katás egyéni vállalkozó ugyanattól a gazdasági partnerétől 1 millió forintnál nagyobb összegű bevételt szerzett tavaly, akkor ezt jeleznie kell.

 

Az 1+1 százalékok sorsáról az egyéni vállalkozók is május 22-éig dönthetnek. A rendelkező nyilatkozat elektronikusan, papíron vagy személyesen is benyújtható a NAV-hoz, akár a bevallás részeként, akár attól elkülönülten, önálló nyilatkozatként.