Ónodi-Szűcs: el kell jutni egy olyan színvonalra, hogy minden orvos Magyarországon maradjon

Helyi - szerző: SzR

Az egészségügyet központi témába állító lakossági fórumot tartott dr. Ónodi-Szűcs Zoltán kedd este Harkányban. A rendezvényen Nagy Csaba, a térség országgyűlési képviselő-jelöltje, a Baranya Megyei közgyűlés elnöke is jelen volt.

 

 

A megjelentek között a környező települések tisztségviselői is szép számmal képviseltették magukat, így ők tehették fel aktuális, mindennapi életüket meghatározó kérdéseiket az Emberi Erőforrások Minisztériumának (EMMI) egészségügyért felelős államtitkárának, aki helyben válaszolt rájuk.

 

El kell jutni egy olyan bérszínvonalra, hogy minden orvos Magyarországon maradjon – mondta Ónodi-Szűcs, kiemelve, 2010-hez képest mintegy megduplázódtak az egészségügyi dolgozók bérei. De ennyi nem elég – tette hozzá.

 

Mint az államtitkár kérdésre válaszolva elmondta, a háziorvosi szolgálatok, ügyeletek településeket érintő finanszírozási problémája szinten minden esetben más és más egyediséggel jelentkezik, nem lehet egységesen megfelelő szabályt hozni. Mindenképpen jogszabályi változást terveznek és megoldásra törekszenek, melyet még az idei évben muszáj lesz produkálni. Mint jelezte, hasonló problémákkal küzdenek a gyógyszertári ügyeletek is.

 

A kis települések egészségügyi alapellátásának rendszerével kapcsolatban rámutatott, meg kell vizsgálni, fenntartható-e a jelenlegi keretek között, egyáltalán érdemes-e fenntartani.

 

A magánrendelőkben dolgozó szakszemélyzet bérével kapcsolatban annyit közölt, hogy nem kívánnak más zsebében matatni, a vállalkozásoknak a bérezés saját döntésük. A szakszervezeti törekvésre mutatva véleményének adott hangot, amikor azt mondta, hogy előbb vagy utóbb el kell jönnie a bértábla kiterjesztésének az alapellátás irányába. Ezt az emelkedő bevétlek által jelentkező többlet nyomán, a kamara javaslatára tehetnék meg.