Baranya Megyei Értéktárba javasolták a kézműves egyesület munkáját

Baranya - szerző: HH

Az idén 20 éves Kézművesek Baranyai Egyesülete rendezett jubileumi kiállítást a Tenkes Csárdában, melynek megnyitóját szombat délután tartották.

 

Az egyesület munkáját bemutató kiállításon helyet kaptak az egyesület hajdani társainak munkái valamint a most alkotó mesterek kezéből kikerült művek is – ismertette Horváth Ágota. Az egyesület elnöke a megnyitón kiemelte, hogy büszkeségük, a gyermekek alkotta Apró marok műhely munkáit is bemutatják a kiállításon.

 

Két évtized egy olyan életút egy egyesület vonatkozásában, hogy már szóban jelölés is érkezett, mely azt fogalmazta meg, hogy a Baranya megyei értéktár részévé váljon, amit írásban is továbbítani fog a szakmai bizottságnak – jelentette be Nagy Csaba. A Baranya Megyei Közgyűlés elnöke és a térség fideszes országgyűlési képviselő-jelöltje hozzátette, szeretnék, ha a megye 52 értéke közé az egyesület munkája is bekerülne.

 

A művészet létszükséglet, az emberi kapcsolatok megteremtésének, a nélkülözhetetlen szeretet kifejezésének, átadásának eszköze, ezzel az egyén, a tárdadalom, a nemzet összetartozásának és egészségének az alapja – olvasta fel dr. Göndöcz András, a megye főjegyzője dr. Andrásfalvy Bertalan Széchenyi-díjas néprajzkutató ünnepélyre szánt köszöntőjét.

 

Az egyesület 1998-ban alakult Zengővárkonyban, ahol példaképként tekintenek Császár János néptanító úrra. Leánya, Ácsné Császár Piroska, aki végigkísérte működését, a megnyitón erre emlékezett vissza, méltatva az egyesület vezetőjét.