Orvosi ügyelet: átlagban napi hat esetet láttak el tavaly

Helyi - szerző: HH

Kismértékű növekedés tapasztalható a korábbi évekhez viszonyítva a háziorvosi ügyelet kihasználtságában – derül ki a praxisok előző évi beszámolójából. 


 

A tavaly ellátott esetek száma 2178 volt, ebből 2028-ra a rendelőben került sor, míg 150 hívásnak tettek eleget – ismertette dr. Kovács Zsuzsanna az esti illetve hétvégi valamint ünnepnapok időszakát érintő ügyelet kapcsán.

 

A két harkányi felnőtt- illetve gyermekorvosi, valamint vegyes diósviszlói háziorvosi praxist magába foglaló ügyelet vezetője jelzése szerint ez kétharmad és harmad arányban oszlik meg a felnőttek valamint gyermekek között.

Napi átlag betegforgalom hatra, míg a hétvégére eső ellátott betegek száma 12-re tehető. Ez a július és augusztus hónapokban drasztikusan megemelkedik, amikor napi átlag 14 beteget kell ellátni az ügyeleti szolgálat alatt – áll az összesítésben.

 

Mentőt 24 esetben kellett az ügyeletes orvosnak hívni 2017-ben, míg panasz nem érkezett az ügyelet munkáját illetően.

 

Dr. Kovács Zsuzsanna beszámolójában a négy praxisorvosra és kilenc szakápolóra mutatva leszögezte: változatlan személyi feltételek mellett maradéktalanul el tudják látni az ügyeleti feladatot.

 

Baksai Tamás a legutóbbi képviselő-testületi ülésen mondott köszönetet az orvosi ügyeletben dolgozó valamennyi személynek. A polgármester a tavalyi évben jelentkező bérfeszültségre mutatva jelezte, azt sikerült nyugvópontra helyezni, amit a költségvetés jelenlegi struktúrájában lehet is tartani. Az egyensúlyi helyzetre mutatva jelezte, a harkányi önkormányzat az ügyelet működésébe évente tízmillió forintot invesztál.