Vállaltakon felül teljesített a Városgazdálkodás

Helyi - szerző: HH

A Harkányi Városgazdálkodási Zrt. 2017-ben komoly erőt fordított a fürdő fejlesztésére, mely munkálatokban évtizedes elmaradásokat sikerült pótolni – mondta Marosi András a vállalat elmúlt évi tevékenységével kapcsolatban.

 

A vállalat kiemelkedően teljesítette 2017. évben az önkormányzattal kötött szerződésben foglalt kötelezettségeit – értékelte a vezérigazgató, leszögezve: a közterületek parkjaiban Harkány fejlődő minőségét mondhatjuk el. Mint részletezte, az ebben részt vevő növények a társaság saját üzemeltetésben működő virágüzeméből kerültek ki, ahonnan 97 féle egynyári és évelő növény került ki a fürdőváros utcáira. A törekvést a Virágos Magyarországért mozgalom Aranyrózsa díjjal is elismerte.

 

A működését 2016 márciusában megkezdő, önkormányzati tulajdonban lévő Városgazdálkodási Zrt. tavaly teljesítette az első teljes üzleti évet. A 2017-es évben a városgazdálkodás értékesítési árbevétele 47 százalékkal emelkedett az előző, csonka évhez képest ami 31,7 millió többletet jelent – számolt be Marosi András, hozzátéve, ezzel 12 százalékkal az elvárt eredmény fölé emelkedett.

 

Az anyag jellegű költségekkel kapcsolatban jelezte, azokat az emelkedő árai mellett is sikerült a korábbi esztendőhöz képest csökkenteni, melynek oka az, hogy az időközben teljes szerkezetének kiépülő vállalathoz igyekeztek olyan szakembereket felvenni illetve a már alkalmazottakat előrébb léptetni, akik segítségével pótolni, helyettesíteni tudták a korábban megvásárolt külső szolgáltatásokat.

 

Fejlesztették a gépjárműparkot is, valamint a szakipari csoportok – az asztalos, gépjavító és lakatos műhely – cselekvőképességét a városban jelentkező munkákhoz alakították. Ezzel a gazdálkodásával a társaság igyekezett az önfenntartás irányába elindulni, mely a számadatok szerint sikerült is - fogalmazott Marosi András, hozzátéve, a Zrt. további emelkedő színvonalat biztosít a város parkjainak, épületeinek fenntartása, ellátása tekintetében.

 

Pályázatokat kerestek

 

A 2017-es évben létrehozott pályázatíró iroda is kereste a fejlesztési lehetőséget a város, a fürdő, illetve harkányi vállalkozások, magánszemélyek és elsősorban a Városgazdálkodási Zrt. számára, de a lezárt teljes üzleti év hiányában sok lehetőséghez nem tudott hozzáférni.

 

Ez az akadály 2018. elejével hárult el, ettől függetlenül korábbi esztendőben is be lehet számolni pályázati sikerekről, így a vállalat munkahely teremtő támogatás révén 45.125 millió forintot tudott a gazdálkodásába beépíteni. A személyi állomány átszervezéséhez és fejlesztéséhez a társaság további 5,95 millió további saját erőt biztosított az elmúlt év teljes évre vetített költségeihez képest. Marosi András szavai szerint a tervszerű gazdálkodás eredménye tette lehetővé mind több közmunkás és jól képzett szakember felvételét, mivel a városgazdálkodási feladatokat ellátó vállalat létszámát a pályázati döntésekkel és a keresleti oldal emelkedésével párhuzamosan bővítették.

 

A jövőben is nagy hangsúlyt fektetnek a pályázatokra, így a géppark cseréjében, feladatkörük, tevékenységük tekintetében is keresnek minden olyan lehetőséget, ahol plusz forráshoz lehet jutni.

 

Csökkenő költségek, pozitív év 

 

Míg tavaly mintegy 140 millió forintot adott át az önkormányzat a Városgazdálkodási Zrt. számára feladatainak ellátása érdekében, az idei évet a vállalat megalakításakor kimondott elveknek megfelelően 20 millió forinttal csökkentett támogatással kezdte. Ezzel kapcsolatban Marosi András emlékeztetett: kezdetekben a város fenntartásának javulása mellett célul tűzték ki a költségek csökkentését is, mely teljesülése mellett pozitív évet zártak, melynek adózott mérleg szerinti eredménye a tervezett összegnél magasabb, 5,133 millió forint volt.

 

A társaság vagyoni helyzetével kapcsolatban a vezérigazgató elmondta, a saját tőke 5.133 millió forinttal, az előző évhez képest 34,4 százalékkal növekedett, míg a jegyzett tőke nem változott. A Zrt. saját tőke aránya az előző évben 44,8, míg 2017-ben 48,8 százalék volt, mely növekvő tőkeerősséget jelez.

 

Az év utolsó napján a társaságnak sem  hitele,sem pedig lejárt, kifizetetlen számlája nem volt – szögezte le Marosi András.

 

Tovább fejlesztenék a gépparkot is

 

Az idei tervekre mutatva Marosi András a főbb számokat említve kiemelte: 108 milliós értékesítési árbevételt realizálnának, miközben húszmillióval kevesebb önkormányzati támogatást használnak fel 2017-hez képest. A foglalkoztatási támogatást tekintve a korábbihoz hasonló 48 millió forintot könyvelnének el, míg az anyagköltségek tekintetében kismértékű emelkedéssel, 18 millió forinttal kalkulálnak.

 

Emelkedik a vállalat bérköltsége, így 144-ről 150 millió forintra nőnek, így a személyi jellegű ráfordítások összesen 194 ,5 millió forintot tesznek majd ki a tervek szerint. Az adózás utáni eredmény 900 ezer forinttal szerepel az idei tervben.

 

A gép- és eszközbeszerzés lehetséges pontjait egy közel száz pontos lista tartalmazza, melyből a vezérigazgató példaként említette sportcentrum és önkormányzat darálékkal működő fűtési rendszeréhez tartozó darálót és zsákológépet is. Mint ismertette, saját erőből tervezik újabb teherautó vásárlását, de a jelenlegi bérleti rendszernél gazdaságosabb lenne egy emelőkosaras gépet is venni, melyhez már rendelkeznek képesített munkatársakkal.

 

A városban működő seprőgépekkel kapcsolatban ismertette, a hetente 100 kilométernyi utat megtisztító járművek 50 ember munkáját végzik el.

 

Ha Városgazdálkodási Zrt. csak az intézmények jólétéért, az utcák, parkok, utak tisztaságáért és szépségéért felel, abban az esetben ennél jobb évet nagyon nehéz kihozni - fogalmazott Marosi András. A további fejlesztések körét a tevékenységi kör bővítésében – mint például egy humuszkezelő- vagy léüzem létrehozásában - látja a vezérigazgató, de leszögezi: a hasonló döntés már nem a vezérigazgató, hanem a tulajdonos, a harkányi önkormányzat kezében van.