Felmondták az atomegyezményt, nagyon kemény dolgok zajlanak a Közel-Keleten

Nagyvilág - szerző: KT

Amerika egyoldalúan felmondta az iráni atomegyezményt. Izrael készenléti állapotot vezetett be, és megnyitotta a Golán fennsík óvóhelyeit. Sajtóhírek szerint a légvédelmet is mozgósította, mert szokatlan iráni csapatmozgásokat észlelt.

 

Az Egyesült Államok elnöke tanácsadóinak és az európai szövetségeseinek intelmei ellenére felmondta az egyességet Iránnal, és újra bevezeti a gazdaságát keményen sújtó, 2015-ben egy alku keretében felfüggesztett szankciókat. Ennek az Oroszország, Kína, Egyesült Államok, Nagy-Britannia, Franciaország és Németország által is köttetett egyességnek tulajdonképpen az volt a lényege, hogy a titkos atomprogramja miatt gazdasági szankciókkal sújtott Iránt 2015-től lazább pórázon tartották, cserébe az olyan kompromisszumot léptetett életbe, amivel évekig nem tudott (volna?) atomfegyvert szerezni, még akkor sem, ha kijátssza a legtöbb feltételt. Izrael szerint viszont Irán már régóta hazudott és atomfegyvert készített.

 

A korábban is ezt szorgalmazó Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök ma élő adásban azt mondta, hogy Trump bátor és helyes döntést hozott. Készen állnak minden forgatókönyvre.

 

Trump korábban kijelentette: a rohadó megállapodás nem alkalmas arra, hogy megelőzzék az iráni atomfegyverek elkészítését.