Az eddigi legnagyobb útfelújítási program vette kezdetét Baranyában is

Baranya - szerző: KT

Az utóbbi évtizedek legnagyobb felújítási programja kezdődik el az országban, és talán a megyénkben is – mondta Nagy Csaba szerdán Pécsen, a baranyai úthálózat fejlesztését, felújítását ismertető sajtótájékoztatón. Az elsősorban TOP-os pályázatok beruházásait felsoroló eseményen az országgyűlési képviselő az egyéb megyei úthálózat fejlesztését szolgáló projektekről is szót ejtett.

 

 

A 2018. és 2019. évben Baranya megyében megvalósuló útfejlesztésekről, útjavításokról Bánki László, a Magyar Közút Nonprofit Zrt. (MK) Baranya megyei igazgatója számolt be. Mint jelezte, a MK útfelújítási programja keretében hazai valamint uniós forrásból két év alatt megyénk több mint 1600 kilométeres úthálózatának 72 kilométernyi szakaszát újítja fel. Bánki László kiemelte, ez a munkálat az utak teljes szélességében történő aszfaltozását jelenti.

 

A TOP projektben megvalósuló beruházások időrendiségét részletezve ismertette, az idei évben 600 millió forintból 6,4 kilométer mellékutat érintenek a munkálatok Mohács, Orfű és Pécsvárad térségének négy helyszínén, míg jövőre 1,83 milliárd forintból további kilenc útszakaszt újítanak fel 16,11 kilométer hosszon Bicsérd, Somogyhatvan, Bükkösd, Komló, Villány és Vajszló mellett Királyegyháza hálózatában.

 

Régiónkban a Vajszló térségében található Harkány-Sellye-Darány összekötő út 1000 méteres szakasza, valamint a Villány és Újpetre közötti út 1680 méteres szakasza újul meg jövőre.

 

Nagy Csaba az eseményen emlékeztetett: a fejlesztések rendszere átalakult, így immáron nagyobb hangsúlyt kaptak a megyei önkormányzatok és a terület alapú támogatás. A Baranyában két körben megvalósuló felújítások az országos programmal is harmonizálnak.

 

A képviselő megjegyezte, a TOP-os pályázatok révén megvalósuló, 2,4 milliárd forintnyi felújításon túl több mint húsz helyszínen közlekedésbiztonsággal és turizmussal, munkába járás lehetőségeinek növelésével kapcsolatos fejlesztésekre is számítani lehet, melyek összességében meghaladják a 3,8 milliárd forintot – mutatott az országgyűlési képviselő a körforgalmak, kerékpárutak tervezett építésére, melyek mindegyike már aláírt szerződéssel rendelkezik.