Evezőt is ragad Harkány csapata a Nemzeti Regattán

Helyi - szerző: KT

A Balatoni Hajózási Zrt. (BAHART) harmadik alkalommal szervezi meg a kétnapos családbarát fesztiválját, melynek keretében a Magyar Vitorlás Szövetség szakmai bonyolításában amatőr versenyre invitálja Magyarország településeit a Balaton nyári fővárosába, Siófokra. Harkány első alkalommal vesz részt a rendezvényen.

 

A városi cím viselésének 50. évfordulóját ünneplő Siófok a MOL Nagyon Balaton rendezvénysorozat keretében hozza tető alá a Nemzeti Regattát, a nyár első balatoni fesztiválját, ahol a sportélmény mellett a látogatók megismerhetik a résztvevő települések kincseit és kultúráját. Június 9-én és 10-én egy országos seregszemlén Zalaegerszegtől Debrecenig 51 település mutatja meg a helyi értékeit, köztük Harkány is.

 

A Nemzeti Regattán olimpiai bajnokokkal, színművészekkel is találkozhatnak a kilátogatók: a fővárosi vitorláscsapat tagjai az idén téli olimpiai bajnoki címet szerző Liu testvérek, Shaoang és Shaolin Sándor lesznek, míg Kozma Dominik világ- és Európa-bajnoki bronzérmes úszó Nyim település képviseletében száll vízre. Kistarcsa színpadi produkciójában Dolhai Attila, Bognár Szilvia és a Pannónia Néptáncegyüttes működik közre, Szolnok képviseletében Vincze Lilla előadóművész, Siklóséban pedig a Vivát Bacchus lép fel vasárnap délelőtt a nagyszínpadon – közölték a szervezők. A fellépők között sok egyéb mellett a TNT és az idén 15 éves Kowalsky meg a Vega is helyet kapott.

 

Harkány nem csak vitorlázni fog, hanem a másik kategóriában, sárkányhajóval is nevezett, ami egy kenuhoz hasonlító, 10 fő által evezett hajó. Azt, hogy ki kivel csap össze a selejtezőkben, a rendezvény csütörtöki sajtótájékoztatóján sorsolták ki – Harkány ellenfeleként Kistarcsa együttesét. A szervezők a siófoki eseményen jelezték: az egyre nagyobb érdeklődésnek örvendő evezős kategóriában első évben 8, majd 14, idén pedig 19 csapat nevezett.

 

Városunk első alkalommal vesz részt a MOL Nagyon Balaton programsorozathoz is kapcsolódó eseményen, mégpedig a Harkányi Turisztikai Egyesület szervezésében és finanszírozásában. Mojzes Tamás, az egyesület titkára elmondta: igyekeztek minél szélesebb körben megragadni az eseményt, ezért Harkány színeiben a vitorlázás mellett eveznek és a főzőversenyre is neveztek, de színpadi produkciót is bemutatnak, a Harka Tánccsoport szerepvállalásával.

 

Az evezőket a harkányi férfi kézilabdacsapat tagjai ragadják meg, Márton Béla a harkapörkölt elkészítésében jeleskedik, Harkányt pedig a turisztikai egyesület képviselői mellett a városi intézmények vezetői, így Baksai Tamás, dr. Péter Iván, Marosi András, Kecskeméthy Pál és Herendi Ferenc is képviselik a vitorláson.