Kedden benyújtják a szigorított Stop Soros törvénycsomagot

Belföldi hírek - szerző: HH/MTI

A Stop Soros törvénycsomag elfogadása után büntető törvénykönyvi tényállás lesz a törvénytelen bevándorlás szervezése – közölte Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter csütörtökön Budapesten, az új kabinet megalakulása után tartott első kormányinfón.

 

Kifejtette: a kormány első érdemi ülésén megtárgyalta a Stop Soros törvénycsomagot, valamint a hozzá kapcsolódó alkotmánymódosítási javaslatot, amelyek – a Stop Soros esetében a módosított előterjesztés – jövő héten kerülhetnek az Országgyűlés elé, tárgyalásuk pedig az azt követő héten kezdődhet a parlamentben. Erre kaptak felhatalmazást a választáson – jelezte.

 

A Stop Sorosról elmondta: módosul a rendőrségi törvény, a büntető törvénykönyv, a menedékjogi, az államhatárról szóló és a szabálysértési törvény. Rögzítik, hogy a törvénytelen bevándorlás szervezése illegális cselekmény, létrejön egy ilyen Btk.-tényállás.

 

Az módosítási javaslattal kapcsolatban Gulyás Gergely közölte: egyértelművé teszik, hogy Magyarország csak első biztonságos országként hajlandó menedékjogot biztosítani.

 

Emellett az alaptörvény-módosítás tartalmazza majd az önálló közigazgatási bíráskodás létrehozását. A tervek szerint a legfelsőbb közigazgatási bíróság a Kúriával egy szintű jogorvoslati fórum lesz – ismertette a miniszter, hangsúlyozva, hogy ez a bírósági szervezeti rendszert nem érinti.

 

Az otthon védelme is része lesz az alaptörvénynek, a javaslat szerint ugyanis kimondják az alkotmányban: a magánlakás, az otthon védelme mindenkit megillet – tette hozzá.