Napelemmel töltik a buszokat

Baranya - szerző: HH

Új, innovatív megoldást talált az autóbuszok akkumulátorainak töltésére a Dél-Dunántúli Közlekedési Központ Zrt. A társaság egy autóbuszán már napelemes töltést alkalmaz – közölte a vállalat.

 

A döntés hátterében az áll, hogy az elmúlt évben előfordult, hogy a több napos ünnepek után egyes autóbuszokban olyan mértékben csökkent az akkumulátorok töltöttsége, hogy már nem volt elég a jármű elindításához.

 

A probléma megoldását keresve a szakemberek megállapították, hogy – elsősorban a korszerű utastájékoztató eszköz többletterhelése miatt – a járművek nyugalmi állapotú áramfelvétele jelentősen megnőtt. A leállított autóbuszokon is vannak fogyasztók, amelyek folyamatosan igénybe veszik az akkumulátorok energiáját, ilyenek például a kályha elektronikája, a menetíró vezérlése, valamint az esetleges kényelmi felszerelések, a hűtőszekrény, a rádió, stb. Ezek folyamatosan mintegy 0,4-0,5 amper áramot igényelnek. Az utastájékoztató rendszerek 1 amper fölé emelték ezt a fogyasztást, ami télen, több napos leállás során, közepesen töltött akkumulátoroknál már gondot okozott.

 

Először kapcsolókat szerettek volna beszerelni az autóbuszokba, de ezeket a járművezetőknek hét végén kézzel kellett volna kezelni, ami nem ideális és megbízható megoldás.

 

Soltra Andrásnak, a társaság kaposvári autóvillamosság szerelőjének támadt az az ötlete, hogy esetleg kisebb napelemek segítségével meg lehetne oldani a problémát. Ezt az elképzelést megvalósítva először a GKW-376 forgalmi rendszámú IKARUS E94 típusú autóbusz tetejére építettek be egy napelemes rendszert. A rendszer a próba során jól bizonyított, a belőle nyert energia elegendő ahhoz, hogy a fennálló problémát kezelje.

 

A jövőben további 10-15 autóbuszba építenek ilyen rendszereket, és egy nagyobb szállítót is bevonnak a kísérletekbe, annak reményében, hogy a nagyobb igénybevételt jelentő téli hónapokra társasági szinten megelőzhető a probléma.