Valami megmozdult Jordániában

Nagyvilág - szerző: HH

Országos tüntetéssorozat söpört végig hétvégén Jordániában, aminek a kormány is áldozatául esett. Az emberek a pénzügyi megszorítások ellen tiltakoztak, a kormány ugyanis a költségvetési hiányt a kenyér állami támogatásának eltörlésével és adóemelésekkel akarta csökkenteni.

 

A királyságban nem tartják megoldásnak figyelmen kívül hagyni a népet: a tiltakozások hatására az áram és a benzin árának emeléséről már le kellett mondani, a hétvégi tüntetések hatására pedig a jordán király Omár Razzát, a korábbi oktatási minisztert kérte fel kormányalakításra.

 

Jordániában magyar nagykövetség is van: a fővárosban, Ammanban Czibere Csaba misszióvezetőt nem egész három éve nevezték ki. Czibere neve többekkel együtt legutóbb akkor járta be a sajtót, amikor tavaly az LMP közzétette az állambiztonsági múlt átláthatóvá tételéről, valamint az állampárti vezetők és a diktatúra állambiztonsága hivatásos állományának egyes közhivatalok viseléséből való kizárása érdekében szükséges törvénymódosításokról szóló tervezetét, ugyanakkor megnevezte azokat, akiket szerinte érdemes lenne átvilágítani.