Folyamatos a harkányi fák ellenőrzése

Helyi - szerző: HH

A múlt heti viharban Dombóvár mellett kidőlt fa négy embert ölt meg: az autóra zuhanó matuzsálem teljesen összenyomta a járművet, a tragédiát csak egyetlen családtag élte túl. Az eset kapcsán arra voltunk kíváncsiak, Harkány a régióban egyedülálló, 1100 fánál is több egyedet számláló állományával előfordulhat-e hasonló eset.

 

Mint megtudtuk, a 2015-ös csúcstechnológiás vizsgálat óta is rendszeresen ellenőrzik a fák állapotát. Az akkor megvizsgált 1009 fa közül 835 nem igényelt öt éven belül újabb vizsgálatot, míg 26 már akkor kivágásra került.

 

A pályázatok nyomán az elmúlt években is rendszeresen vizsgálták a fatörzseket, a szükségessé vált beavatkozásokat pedig mindig elvégezték. Ennek ellenére a legegészségesebb fánál sem zárható ki, hogy egy vihar alatt kicsavarja a szél vagy – mint erre a napokban is példa volt – egy lesújtó villám kettétöri.

 

A katasztrófavédelem is rendszeresen felméri a veszélyes fákat, igaz, ők nem a vihar során bekövetkező szélsőséges és csak műszerrel előre jelezhető káreseményekre gondolnak eközben, hanem azokra az előre látható káreseményekre, nyilvánvalóan veszélyes helyzetre, melyet egy-egy száraz faág, törzs jelent.

 

A következő hetekben a fák állapotuk szerint egy szigorúbb rostán mennek keresztül, épp a dombóvári tragédia miatt. Harkányban nem példa nélküli a viharban kidőlt matuzsálem: a fürdő kerítése is viseli nyomát egy elmúlt években kidőlt fának, míg a piaci sátrakat 2012-ben tarolta le Harkány akkor legnagyobb törzse. Az estet akkor egy nagyobb tisztítási hullám követte, de azt követően is dőlt autóra fa vagy szakadt nagyobb faág: volt, akiére néhány éven belül háromszor egymás után.