Levegőből és az utcát ködösítve is irtják a szúnyogokat

Helyi - szerző: HH

A héten az ország 219 településén összesen 75 ezer hektáron folytatódik a szúnyogirtás, melyet az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF) koordinál.

 

Az országos program tizedik hete tart, eddig 297 ezer hektárnyi területen, 854 településen irtották a rovarokat a szakemberek.

 

 

A harkányi önkormányzat több ízben is jelezte a koordinátor irányába, hogy a környező települések erdős területeiről rengeteg vérszívó jut a városba, ennek megfelelően most átfogó, nagyobb területre kiterjedt támadásra készülhetnek a Dráva menti szúnyogok.

 

A kampányban a város határain belül június 28-án, csütörtökön autóból fújt köddel a késő esti órákban, június 30-án, szombaton pedig a napnyugta előtti órákban levegőből, repülővel irtják a szúnyogokat. Rossz idő esetén sem marad el a gyérítés, hanem az eredetileg tervezett után következő két nap valamelyikén végzik el.

 

Tekintettel a turisztikai szezon által támasztott az elvárásokra, az autóból történő irtás utolsó helyszínei lesznek a Kossuth és Bajcsy-Zsilinszky utca: az éttermek kerthelyiségei előtt csak 23 óra után halad el a ködöt fújó autó.

 

A felhasznált vegyszerek (Coratrin és Mosquitox Fog) emberre és háziállatra, kedvenceinkre nem veszélyesek, azok Európai Unió által engedélyezett hatóanyagát a közegészségügyi hatóság is jóváhagyta. A gyérítés hatékonyságát entomológusok, rovartannal foglalkozó szakértők ellenőrzik és ahol nem bizonyul elégségesnek, megismétlik.