Tiltakoznak a franciák a 80-as korlátozás miatt

Nagyvilág - szerző: HH

Franciaországban július elsejétől az óránkénti 90 helyett 80 kilométerre csökkentették a megengedett legnagyobb sebességet a lakott területen kívüli mintegy 400 ezer kilométernyi úthálózaton.

 

Edouard Philippe francia miniszterelnök már januárban bejelentette az intézkedést, melynek részeként azokon a lakott területen kívüli főútvonalakon, amelyeknél a haladási irányokat fizikai akadályok nem választják el, a megengedett legnagyobb sebességet óránként 90-ről 80 kilométerre csökkentik. A korlátozás célja a halálos balesetek számának csökkentése, a miniszterelnök szerint ezzel évente 3-400 balesetet lehet megmenteni.

 

A bejelentés azonban óriási felháborodást váltott ki az autósokat és motorosokat képviselő egyesületek és képviselők részéről is, akik politikai jellegűnek és feleslegesnek tartják a korlátozást. A felmérések szerint a franciák 76 százaléka sem támogatja az intézkedést. A parlamentben az elégedetlen képviselők úgy vélték, hogy a javaslat a vidéket bünteti, ott található ugyanis az érintett útszakaszok jelentős része.

 

Franciaország élen jár a sebességhatárok betartatásában: számos településen található olyan rendőrlámparendszer, mely gyorshajtáskor néhány pillanatra pirosra vált.