Két év távlatából a gépesítés bizonyult megoldásnak

Helyi - szerző: HH

A nyár folyamatos közterületi jelenlétet igénylő munkálatai, az őszi lombhullás és a tavaszi szezonkezdés is látványos valamint eredményes gépesítésnek köszönhetően vált gördülékenyebbé Harkányban.

 

A Városgazdálkodási Zrt. gépparkja az elmúlt esztendőkben jelentősen bővült: a folyamat két éve megannyi tesztüzemmel kezdődött, mely során korszerű elektromos gépeket is kipróbáltak. Az őszi levéltakarítást később lombfúvók segítették, a levél gyűjtésének több évtizedes problémájára pedig óriási, egyedi igények szerint kialakított lomszívók formájában találtak megoldást, felszámolva a korábbi években hetekig, sőt, hónapokig út szélén tornyosuló levélkupacokat.

 

A tavaszi munkálatokhoz szükséges eszközök, palánták, az oszlopokra kerülő több ezer virág később új kisteherautók platóin jelentek meg, és a kerti munkálatok sokszor gondot jelentő ágai, nyesedékei is hasznosítva lettek; ma már saját darálógép aprítja a város közintézményei számára tüzelőanyaggá. Emellett folyamatos a kisebb gépek karbantartása és az arzenál bővítése, így ma már valóban a város valamennyi területén visszatérő vendégek a füvet kaszáló munkások, vagy a zöldhulladékot gyűjtő járművek.

 

Harmadik éve járják a kora reggeli órákban takarítógépek is a város és fürdő utcáit. A Városgazdálkodási Zrt. által 2016-ban beszerzett két gép éves szinten több ezer kilométert tesz meg, tartályaikba gyűjtve a szemetet. Ez elmúlt években szintén a gépesítés jelentett megoldást több szezonális és akut problémára. Az elmúlt időszakban történt meghibásodások miatt a seprőgépek felváltva üzemeltek, de rövid időn belül ismét mindkét gép munkába áll – mondta Marosi András, a Városgazdálkodási Zrt. vezérigazgatója a város és a fürdő utcáinak tisztaságáért felelős gépekre mutatva.

 

A Városgazdálkodás a tavalyi és idei évi beszámolójában is rámutatott, az eredmények egy gondos gazdálkodás gyümölcseinek látszanak, hisz a csökkenő költségek mellett a tervezettnél magasabb eredményt könyveltek el.