Nyarat csinált egy fecske: a veronai buszbaleset nyomán módosítják a BTK-t

Belföldi hírek - szerző: HH

A büntető törvénykönyv (Btk.) módosítását célozza az a hétfőn benyújtott törvényjavaslat, mely a veronai baleset nyomán a jogellenesen átalakított buszok átalakítóit, de annak megbízóit is börtönnel fenyegeti.

 

A Btk-t a jogellenesen átalakított személyszállítást végző jármű vezetésére vonatkozó rendelkezésekkel egészítik ki egy fideszes képviselő javaslatára. Eszerint az, aki közúton, illetve közforgalom elől el nem zárt magánúton engedély nélkül vagy az engedélytől eltérően átalakított, a személyszállítási szolgáltatásokról szóló törvényben meghatározott közúti járművet vagy különleges személyszállító szolgáltatást nyújtó járművet vezet, egy évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő.

 

A büntetés két évig terjedő szabadságvesztés, ha a bűncselekményt iskolabusszal vagy különleges igényű – így különösen mozgásában korlátozott, idős vagy beteg – személyek szállítására szolgáló közúti járművel követik el.

 

Aki pedig engedély nélkül ilyen átalakítást végez, vagy végeztet elzárással büntetendő.

 

Az olaszországi Verona közelében 2017. január 20-án éjjel tizenheten haltak meg, amikor a budapesti Szinyei Merse Pál Gimnázium diákjait és tanárait szállító busz balesetet szenvedett. A buszon 56-an utaztak, 43 gyermek, 11 felnőtt és a 2 sofőr. A nyomozás jelenleg is folyik halálos tömegszerencsétlenséget okozó, foglalkozás körében elkövetett gondatlan veszélyeztetés gyanújával ismeretlen tettes ellen.