Nemzetközi filmes seregszemlét tartanak Pécsen

Baranya - szerző: HH

Nemzetközi filmes seregszemlét tartanak Pécsett szeptember első hetében a második komlói Hét Domb Filmfesztivál társrendezvényeként.

 

A Seven Hills International Filmfestival (SHIFF) elnevezésű programsorozaton Pécs, Komló és a Mecsek térségét kívánják minél ismertebbé tenni a nemzetközi közönség számára. A megmérettetésre több mint 100 országból csaknem 3100 filmprodukciót neveztek, az előválogatást és előzsűrizést követően 30-50 versenyfilm kerül a döntőbe. A zsűri a produkciókat hét – a legjobb nagy-, illetve kisjátékfilm, dokumentumfilm, a legjobb rendező, színésznő és színész, valamint különdíj – kategóriában díjazza.

 

A pécsi programok kiemelt vendége idén a Bahreini Királyság lesz, aki két játékfilmmel és egy dokumentumfilmmel képviselteti magát a seregszemlén. Pécsen az Uránia és az Apolló moziban, illetve a Pécs Plazában található Cinema Cityben, valamint úgynevezett gerillamozikban – köztük éttermekben, kocsmákban – is tartanak vetítéseket.

 

Az eseménysorozat ideje alatt számos, a filmművészetet, filmszakmát bemutató és népszerűsítő közönségtalálkozót is rendeznek. A SHIFF nyitógálájára a pécsi Voisingers acapella együttes filmzenei műsorral készül, a kiemelt programok között jótékonysági gálaest, filmvacsora, valamint a lebontott 25 emeletes pécsi magasházat megidéző emlékkoncert és utcabál is szerepel. A fesztiválgyőztes filmeket szeptember 9-én délutántól vetítik az Uránia Filmszínházban.