Véget ért a vajszlói mézédes szezonja

Baranya - szerző: HH/MTI

A megszokottnál két héttel korábban ért véget a görög- és sárgadinnye szezonja Vajszlón. A termés mennyisége közepes volt, a felvásárlási árak pedig a tavalyihoz hasonlóan alakultak.

 

Vajszlón és környékén körülbelül 10 gazda foglalkozik dinnyetermesztéssel, az egész Ormánságban pedig mintegy 1000-1500 hektáron termesztik a dinnyét. Az ormánsági falu környékén mintegy 50-60 hektáron termesztett görög- és sárgadinnyét mostanra teljesen leszüretelték, mindössze néhány mázsányi, még értékesíthető termés maradt a vajszlói gazdáknál. Ennek oka elsősorban a szokatlanul meleg tavaszi időjárás, ami miatt a fóliás dinnye szürete a szokásos július végi helyett június közepére esett, később ugyanennyivel korábban takarították be a szabadföldi növények termését is.

 

A meleg tavaszt követő hűvös kora nyári idő miatt a dinnyenövény beporzása – szakkifejezéssel kötése – elmaradt az optimálistól, ami a termés mennyiségének csökkenését eredményezte, a gazdáknak kártevők ellen is védekezniük kellett, a minőség ugyanakkor átlagon felüli, nagyon jó volt.

 

Hektáronként idén mintegy 600 mázsa görögdinnye termett, ami közepesnek mondható.

 

A szezon elején, június végén, július elején kilónként 150-180 forint volt a felvásárlási ár, a szedhető mennyiség növekedésével párhuzamosan később 70-80, július végére pedig mintegy 60 forintra csökkent. Az árak hasonlóan alakultak, mint tavaly, ugyanakkor eredménynek nevezte, hogy ebben az évben könnyebben tudták tartani a 60 forintos kilónkénti árat.

 

A gazdák költségei eközben nőttek, és Vajszló környékén egyre nehezebben találnak idénymunkásokat a több embert igényelő munkák elvégzéséhez.