Leszakadhat az ég, figyelmeztetést adtak ki

Baranya - szerző: HH

A várható heves zivatarok veszélye miatt Baranyára is másodfokú, felhőszakadás veszélye miatt elsőfokú figyelmeztetést adott ki a meteorológiai szolgálat keddre.

 

A veszélyjelzés szerint a heves zivatar veszélye miatt Baranya mellett Budapestre, Pest, Bács-Kiskun és Tolna megyére adták ki a másodfokú figyelmeztetést. Békés, Csongrád, Fejér, Hajdú-Bihar, Heves, Jász-Nagykun-Szolnok, Nógrád és Somogy megyében elsőfokú figyelmeztetés van érvényben. Emellett a fővárosra, Pest, Baranya, Bács-Kiskun, Fejér, Somogy, Tolna, Veszprém és Zala megyére a felhőszakadás veszélye miatt is elsőfokú figyelmeztetést adtak ki.

 

Azt írták, délután a Dél-Dunántúl felől egyre többfelé alakulhat ki zivatar, amelyek északkelet felé helyeződnek tovább, köztük heves zivatarok is lehetnek. Éjszaka a zivatartevékenység fokozatosan kelet, északkelet felé helyeződik, és fokozatosan gyengül, hajnalra jó eséllyel meg is szűnik. A Kisalföldön nem valószínű zivatar, az ismétlődő esőből, záporokból azonban ott és a Dunántúl középső részein is jelentősebb csapadék várható.

 

A keddi zivatarokat elsősorban viharos, 70-90 kilométer/órás, néhol ezt meghaladó széllökések, 20-30 milliméternyi esővel felhőszakadás, kisebb eséllyel 1-2 centiméteres átmérőjű jéggel jégeső kísérheti.