Mind az öt és félezer tankönyv megérkezett

Helyi - szerző: KT

Mintegy 450 diák kezdi meg szeptember 3-án a tanévet a harkányi Kitaibel Pál Általános Iskolában. Az 5500 tankönyv maradéktalanul megérkezett, átvenni egy kijelölt időpontban lehet őket.

 

 

Egy diák a nyelvkönyvvel- és munkafüzettel együtt 10-12 tankönyvet kap, a szám évfolyamonként eltérő. Ezeket augusztus 29-én 9 és 17 óra között osztják ki – tudtuk meg Kiss József Leventétől. Az igazgató emlékeztetett: a leendő elsősök számára a tanév kezdete előtt picur napot is szerveznek, ahol megismerkedhetnek egymással, az iskolával és tanáraikkal is. Ennek ideje augusztus 30. lesz, amikor 9 és 11:30 között várják az apróságokat. Az iskola néptáncosai is a tanévkezdés előtt lépik át az iskola kapuját, ugyanis szeptember első vasárnapján a Szüreti Fesztiválon fognak felvonulni.

 

A 2018/19-es tanév szeptember 3-án 8 órakor kezdődik egy ünnepélyes nyitánnyal, és 2019. június 14-én csöngetnek ki az utolsó, 181. tanítási napról. Az őszi szünet október 26. (péntek) és november 5. (hétfő) között, a téli szünidő pedig december 21. (péntek) és 2019. január 3. (csütörtök) között fog tombolni. A tavasz fáradalmait 2019. április 17. (szerda) és április 24. (szintén szerda) között pihenhetik ki a nebulók.

 

A hétvége előtti kezdő és záró dátumokra mutatva Kiss József Levente jelezte: az iskola számára adott hat tanítás nélküli munkanap, mely keretében eltérhet a tanév minisztériumi rendeletben foglalt szigorú rendjétől. Ezeket a rendszerint kirándulással vagy tematikus programokkal töltött napokat a későbbiekben elfogadásra kerülő munkatervben határozzák meg, de egyről a diákönkormányzat is dönthet majd.

 

Nem minden iskola kapta még meg

 

A 2018-19-es tanévre rendelt tankönyvek 62 százalékát már kiszállították az iskolákba, ami 7,5 millió kötetet jelent – erről már az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) köznevelésért felelős helyettes államtitkára beszélt. Maruzsa Zoltán elmondta: július végére valamennyi tankönyv elkészült, a kiszállítás pedig augusztus elsején kezdődött meg. Elmondta azt is, hogy pótrendelésre az intézményeknek augusztus 21-étől szeptember közepéig lesz lehetőségük, az utólag rendelt köteteket pedig szeptember végéig szállítják ki.

 

Maruzsa Zoltán arról is beszélt, hogy a tankönyvellátásban az elmúlt években komoly változások történtek. A kormány felmenő rendszerben bevezette az ingyenes tankönyvellátást. Ma már több mint egymillió gyermek kap ingyen tankönyvet, az 1-9. osztályban mindenki, a többi évfolyamon pedig továbbra is minden rászoruló diák. A kormány az ingyenes tankönyvellátásra 11 milliárd forintot fordít.

 

Idén 3350 tankönyv szerepel a jegyzékben, és zajlik egy tankönyvfejlesztési projekt is, amelynek révén a következő három évben – európai uniós és költségvetési forrásból – az Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet (OFI) mintegy 900 új könyvet fejleszt. Ezzel biztosítják az állandó minőséget és hiányt is pótolnak, mivel korábban a piac a kis példányszám miatt nem szolgálta ki például a sajátos nevelési igényű vagy a nemzetiségi tanulókat – mondta el a helyettes államtitkár.