Nem engedték szabadon John Lennon gyilkosát

Nagyvilág - szerző: HH

Elutasították a 63 éves Mark David Chapman kegyelmi kérvényét. Chapman 1980. december 8-án lőtte le New York-i otthona lépcsőháza előtt John Lennont.

 

John Lennon aláírást ad későbbi gyilkosának.

 

A Buffalo mellett fogva tartott gyilkos 20 év után feltételenesen szabadulhatott volna, ám 2000 óta nem sikerült meggyőzni a hatóságokat az életfogytig tartó büntetés enyhítéséről. Kérvényét tizedszer utsították el, legközelebb 2020-ban adhatja be ismét.

 

Chapman 25 évesen a Dakota-ház előtt várakozó Lennontól aláírást kapott a legújabb lemezre: John Lennon, 1980. december. – írta a sztár, majd limuzinjával elhajtott a Record Plant stúdióba. Chapman a Zabhegyezőt olvasgatva a ház előtt maradt, amíg Lennonék vissza nem térnek. Elsőként a Lennon felesége, Yoko Ono szállt ki, majd John, kezében egy kazettás magnóval. Chapman előrelépett, kabátzsebéből elővette 38-as pisztolyát, majd megszólalt: Mr. Lennon? A Beatles egykori alapítója néhány méterre a bejárattól hátranézett a tőle 7-8 méterre álló Chapmanre, aki már lőtt is. Az első két lövés hátulról, lapockái magasságában találták el a sztárt, aki ettől megpördült, és a következő két golyót a vállába kapta. Az ötödik lövedék célt tévesztett.

 

Chapman nem próbált menekülni, azt mondta, a Zabhegyező miatt ölte meg a Lennont.