Csökkent a belföldi turizmus

Gazdaság - szerző: HH

A júliusi adatok szerint a belföldi vendégek száma 0,6 százalékkal csökkent a magyar szállodákban a KSH szerint. Mindemellett 1,3 százalékkal nőtt a kereskedelmi szálláshelyek vendégéjszakában mért forgalma az egy évvel korábbihoz képest.

 

A külföldi vendégek által eltöltött éjszakák száma 3,8 százalékkal nőtt, a belföldi vendégek által eltöltötteké 0,6 százalékkal csökkent az előző év azonos időszakához képest – jelentette a Központi Statisztikai Hivatal (KSH). A legnépszerűbb régióban, a Balatonnál 4,3 százalékkal kevesebb belföldi vendégéjszakát regisztráltak a szálláshelyek. A második legtöbb éjszakát Észak-Magyarországon töltötték el a magyar vendégek, ahol 5,3 százalékos bővülést mértek a szálláshelyek.

 

Az év első hét hónapjában a kereskedelmi szálláshelyek 4,3 százalékkal több, 17,465 millió vendégéjszakát regisztráltak. A külföldi vendégek 4, a belföldi vendégek 4,5 százalékkal több vendégéjszakát töltöttek a kereskedelmi szálláshelyeken. A szállodák szobakihasználtsága 2,3 százalékponttal 59,6 százalékra emelkedett a januártól júliusig terjedő időszakban. A szállodák egy szobára jutó teljes bevétele tavalyi év azonos időszakához képest 8,2 százalékkal, 20.360 forintra nőtt, ezen belül a szállásdíjbevétel 5,9 százalékkal, 11.895 forint volt.