A műanyag zacskók betiltását tervezik

Gazdaság - szerző: HH

A műanyag zacskók forgalmának csökkentését célozza az a jogszabálytervezet, melyet várhatóan szeptember végén hoznak nyilvánosságra.

 

Az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) 2019-től jelentős szigorításokkal, fokozatosan szorítaná ki az áruházakból az egyszer használatos nejlonzacskót, hogy az 2021-től már ne is legyen elérhető.

 

A szaktárca szerint a magyarok évente átlagosan több mint 80 darab műanyag zacskót használnak el fejenként. Ezek jelentős része a szemétben köt ki, ráadásul nem is szelektíven gyűjtve, hanem a szeméttelepekre továbbítva, károsítva a természetet.

 

A tárca felidézte, hogy Magyarország a vonatkozó európai szabályozást évekkel megelőzve jelentős mértékű termékdíj megfizetését írta elő, amivel sikerült csökkenteni a forgalomban lévő műanyag zacskók számát.

 

A termékdíjtörvény módosításával várhatóan emelkedik a jellemzően boltokban téphető könnyű zacskók és csíkos nejlontáskák díjtétele. Nő az egyszer használatos műanyag poharak, edények termékdíja is, valamint a kör tovább bővül az egyszer használatos műanyag evőeszközökkel, mint például a kanál, villa, kés, keverőpálca és a szívószál – közölte a szaktárca.