Szorosabb moszkvai viszonyra van szükség Orbán szerint

Nagyvilág - szerző: HH

Kedden Moszkvába látogatott Orbán Viktor miniszterelnök, ahol Vlagyimir Putyin orosz kormányfővel találkozott. A két államfő a szorosabb együttműködés érdekében kormányközi bizottságot hoz létre.

 

Orbán Viktor a találkozó után tartott sajtótájékoztatón főként a kulturális kapcsolatokról beszélt, de kiemelte, hogy nehéz kiszámítható partnert találni, viszont a két ország eddig minden tervét megvalósította. Emellett a két ország kiemelt feladatának tekinti a keresztény gyökerek ápolását. Mint jelezte, megállapodtak a 2020-as gázszállításról is sikerült megegyezniük és a tervek szerint Magyarországon keresztül halad majd az orosz Nabucco, Török Áramlat nevű gázvezeték. Kiemelte azt is, közvetlen repülőjáratot indíthatnak Budapest és Kazany között. Minemellett szó esett egy közös ösztöndíjrendszer beindításáról és egy onkológiai központról is.

 

Putyin főként a gazdasági kapcsolatokat helyezte előtérbe. Mint ismertette, az elmúlt évben 25 százalékkal nőtt a két ország közötti nagykereskedelem mértéke, és Magyarország a földgázának már 60 százalékát az oroszoktól importálja. Megemlítette a Roszatom Paks 2 építését, a magyar metrókocsikat és a vasutat, valamint azt, hogy az OTP a legnagyobb oroszországi bankok közé tartozik a maga 4 millió ügyfelével.

 

A két államfő három éven belül ötödször találkozott. A mostani alkalommal egyetértettek abban, hogy Magyarország az, ami közelebb hozhatja Moszkvát és a nyugat-európai államokat.