Több tucat kereszteződést tesznek biztonságosabbá

Helyi - szerző: HH

Összesen 41 elsőbbségadásra felszólító táblát cserélnek ki a közeljövőben, több mint két tucat helyen az útkereszteződés átláthatóságát akadályozó növényzetet ritkítják meg. Korlátokat helyeznek ki több utca szélére, újabb egy tucat kereszteződésben pedig STOP feliratot és egyéb jeleket festenek a szükséges helyekre.

 

Az említett módosítások egy közelmúltban készült tanulmány nyomán valósulnak meg, melyben kiemelt figyelmet kapott három kereszteződés is, ahol a forgalmi rend nem változik, de megannyi beavatkozással biztonságosabbá lesz téve. A javasolt és szükséges módosításokat a város képviselő-testülete egyhangúan fogadta el.

 

A gyalogosközlekedést biztonságosabbá tevő korlátokat helyeznek ki a Hajnalka és a Muskátli utca végén – mindkét helyen az árokkal párhuzamosan – valamint a Liliom utca végén is.

 

A Bartók Béla utca és a Bajcsy-Zsilinszky utca kereszteződésében felfestik a sávok szélét, mellyel a jelenlegi elsőbbségi helyzetre hívják fel a járművezetők figyelmét. Járdaszigetet kap a Bartók Béla utca, ahol a gyalogosforgalom segítése mellett ismét kihelyezhető lesz egy elsőbbségadás tábla is, valamint a megállás helyét jelző vonal is kerül a Bartók Béla utca aszfaltjára.

 

Az Alkotmány, Táncsics és Sport utca négyágú kereszteződésében sem változik a forgalmi rend, viszont szaggatott vonallal jelzik majd az úttest szélét, míg az alárendelt irányokban – az Alkotmány és a Sport utcában – terelővonalak mellett felfestést kap a megállás helye és az elsőbbségadási kötelezettség is. Sárga útburkolati jelzést kapnak a kerékpárosok is. A Táncsics utcai kerékpárút is felfestésekkel lesz biztonságosabbá téve, így a megállás helye és az elsőbbségadási kötelezettség is ki lesz emelve. Ahol a bicikliseknek elsőbbségük van, arra a többi úton tábla fogja felhívni a figyelmet.

 

A Kőrösi Csoma Sándor és Arany János utca csomópontjában – az iskola és az egészségház kereszteződésénél – szintén meg lesz jelölve az úttest széle, míg útburkolati jel hívja majd fel a figyelmet a Kőrösi utcában az elsőbbségadásra és a megállás helyére. Szintén vonal jelöli majd a parkolók határát, és a kanyarodási íveket.